Autor: Jaanus Vogelberg • 21. juuni 2019

ABB jäi teist aastat kahjumisse

ABB Balti juht Jukka Patrikainen.
Foto: LIIS TREIMANN
Tallinna külje all Jüris tegutsev suurtööstus ABB kaotas mullu käibes ja teenis kahjumit. Rahvusvahelise kontserni Eesti üksus on ühtaegu nii maailmamajanduse võngete kui ka peakontoris tehtavate otsuste tõmbetuules.

ABB müügitulu oli eelmisel aastal 167,6 miljonit eurot, vähenedes aastaga lausa 8 protsenti ehk 15,3 miljoni võrra. Ärikahjum kasvas aga tunamullusega võrreldes üle kahe korra – 2,7 miljoni euroni.

Mullu tehti Jüris asuvas ABB tehases kaks suurt muudatust: päikeseenergiaseadmete tootmine viidi minema Indiasse ja madalpingesüsteemide tootmine Poolasse. Need otsused langetati grupis kõrgemal tasandil. ABB väitel kasvasid küll teised tootmisvaldkonnad, mistõttu on tehaseruumid jätkuvalt täielikult kasutuses ja töötajad hõivatud. Näiteks on laiendatud ajamite tehast ja avatud uus tehaseautomaatika komplekteerimisliin. Samuti on tootma hakatud uut tüüpi komplektalajaamu, mida müüakse muu hulgas Soome. Tõusvas suunas liigub ka sagedusmuundurite tootmine – tegu on seadmetega, mis võimaldavad muuta elektrimootorite töökiirust ning seeläbi elektrikuludelt säästa.

ABB Balti juht Jukka Patrikainen
Foto: LIIS TREIMANN

Positiivsena võib välja tuua ka selle, et hoolimata ekspordi kukkumisest kasvas ABB müük Eestisse mullu veidi üle veerandi ehk 7,7 miljoni euro võrra. ABB Balti finantsjuhi Signe Nurmsi sõnul areneb hästi ka Ülemistesse rajatud äriteenuste keskus, mis teenindab ABB teisi ettevõtteid Põhjamaades, Ühendkuningriigis, Venemaal ja mujal.

Loe pikemalt Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077