Autor: Tööstusuudised.ee • 29. mai 2019

EL plaanib toetada teadusuuringuid ja innovatsiooni 100 miljardi euroga

Perioodil 2021-2027 kutsub Euroopa Komisjon ellu programmi "Horizon Europe", millega plaanitakse toetada teadusuuringuid ja innovatsiooni 100 miljardi euroga.
Signe Ratso Industry 4.0 in Practice konverentsil
Foto: Joanna Jõhvikas

Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni peadirektoraadi asepeadirektor Signe Ratso rääkis täna Tallinnas juba viiendat korda toimuval tööstuse digitaliseerimise konverentsil, et Euroopa Komisjon on ellu kutsunud uue programmi "Horizon Europe", millest plaanitakse toetada teadusuuringuid ja innovatsiooni 100 miljoni euroga.

Ratso lisas, et Euroopa on teaduses olnud pikalt ka liidripositsioonil. Näiteks 20% teadus-arendustegevusest toimub Euroopas ja ühtlasi pärineb siit ka kolmandik maailma kõrgetasemelistest teaduspublikatsioonidest.

Sellest hoolimata leidub ka kitsaskohti. "Vaadetes investeeringute osakaalu sisemajanduse koguproduktist innovatsiooni, oleme oma konkurentidest maas - kui Euroopa Liidus on see näitaja 1,3%, siis Hiina investeerib igal aastal 1,6%, USA 2%, Jaapan 2,6% ja Lõuna-Korea suisa 3,3%," tõdes Ratso.

Uue raamprogrammi üks eesmärkidest on jätkata tipptasemel teadusarendustegevuse toetamist ja uute innovaatiliste lahenduste leidmine.

9. mail toimunud EU27 leaders-kohtumisel oldi üksmeelel, et erasektor võiks olla senisest enam kaasatud teadus- ja arendustegevusse. Loomisel on Euroopa Innovatsiooninõukogu (EIC), mille eesmärk on toetada innovaatilisi lahendusi, ka neid, mis on pankade silmis liiga kõrge riskiga. EIC eesmärk on, et turule jõuaksid suure potentsiaaliga murrangulised tehnoloogiad.

Täna toimub Tallinnas juba viiendat korda tööstuse digitaliseerimise konverents Industry 4.0 in Practice, mis keskendub sel korral tehisintellekti ja masinõppe rollile tööstuses ning innovatsiooni rahastamisele. Konverentsil arutavad teadlased, tippinsenerid ja otsustajad, milliseid väljakutseid aitab tööstuses lahendada tehisintellekt ja mida see tähendab erinevatele tööstusprotsessidele.

Konverentsi korraldavad TalTech, Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ITL), EAS, Eesti Elektroonikatööstuse Liit ja Confent.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077