Autor: Tööstusuudised.ee • 21. mai 2019

Eesti Panga asepresidendi mure: riigitöötajate palk kasvab kiiremini kui erasektoris

Viimastel aastatel hakkab silma avaliku sektori erasektorist kiirem palgakasv ja see on kindlasti murekoht, ütles Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik.
Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik
Foto: Eiko Kink

Eesti majanduses on üks kitsaskohti tööjõuturg, mis ei võimalda kasvada, ütles Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik. “Kui me vaatame, kui paljud inimesed töökohti vahetavad, siis see on ajaloolise tipu lähedal. Kui vaatame seda, kus on Eestis tööpuuduse määr, siis see on väga madalal tasemel – näeme, et prognoosides määr natuke kerkib, aga see juhtub pigem tehnilistel põhjustel,” rääkis Kaasik oma ettekandes.

Kaasik lisas, et hiljuti avaldatud Swedbanki tööstusettevõtete uuringus käsitleti ka seda, mis takistab töötleval tööstusel äri laiendamist ja investeerimist, ning sealgi oli tööjõuturg number üks põhjus. “Ja mitte ainult palk, vaid just kvalifitseeritud töötajate probleem oli number üks. Keeruline on leida inimesi, kes oskaks kohe panustada,” rääkis ta.

“Kui tööjõuturul on selline keeruline olukord, kus paljud on juba hõivatud ja samas nõudlus uute inimeste järele on suur, siis see survestab ka palkasid. Inimeste palgad on Eestis kiiresti kasvanud, aga huvitav tendents on see, et viimastel aastatel hakkab silma palgakasv avalikus sektoris – see on kindlasti murekoht, kui see nii peaks jätkuma, sest riigi surve tööjõuturule teeb erasektori jaoks olukorra keerulisemaks,” jätkas Kaasik.

Üldiselt prognoosib Eesti Pank, et kiire palgakasv riigis jätkub ja seda näeme ka lähiaastatel. “Ettevõtted peavad oma kulude planeerimisel sellega lähiaastatel arvestama,” hoiatas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077