Autor: Anu Jõgi • 9. aprill 2019

Elcoteqi loojad süüdistavad pankrotis pankade jõhkrust

Elcoteq Tallinna uue tehase soolaleivapidu aastal 2010, mille osaks oli ka toonase peaministri Andrus Ansipi ringkäik tehases.
Foto: Andres Haabu
Elektroonikatootja Elcoteqi mõned endised juhid ja omanikud löövad lahingut ettevõtet rahastanud pankadega, kuigi edutult – ametivõimud pole alustanud uurimist, kas pangad ajasid tahtlikult ja teadlikult ettevõtte pankrotti, kirjutab Soome uudisteportaal Yle.

Soome Elcoteq oli üks Euroopa suuremaid elektroonikatootjaid, ettevõttel oli tehas ka Eestis. Firma kasvas telefonitootjate tellimuste toel, parematel päevadel valmis iga kolmas Nokia telefon Elcoteqis ja sealt tuli suurem osa Blackberry telefoni osasid.

Aastal 2011 läks Elcoteq pankrotti, kui firmal ei õnnestunud oma tegevusele uut rahastust leida. Ettevõtte Eesti tehas müüdi järgmisel aastal Prantsuse päritolu tööstuselektroonika valmistajale Éolane.

Elcoteqi looja ja suuromanik Antti Piippo leiab veel praegugi, et ettevõte oli elujõuline. „Elcoteq oli lõpuni välja tegevusvõimeline. Elcoteq pidi minema pankrotti ja mitmel puhul oli näha, et see oli ka eesmärk.“

Pärast Nokia tellimuste ärakukkumist 2008. aastal suutis Elcoteq need küll teiste tellimustega asendada, kuid oli raskustes, sest uute klientide lisandumine tähendas algul pigem kulu uute liinide sisseseadmiseks.

Pankade tingimused muutuvad

Elektroonikatootja võttis viieks aastaks 230 miljonit eurot laenu rahvusvaheliselt pangagrupilt, aga kui üritas aasta hiljem laenu uuendada, põrkus hoopis teistsuguse suhtumisega. Yle uuriva saate MOT käsutuses olevate dokumentide järgi oli pangagrupp nõus Elcoteqile laenama ainult 100 miljonit eurot ja sedagi karmidel tingimustel. Pangad nõudsid uue laenu eest mitmesuguseid tasusid, 12,5 protsendi suurust intressi ja kolmekordset tagatist. Endiste Elcoteqi töötajate hinnangul tõid tasud ja intress pankadele sisse vähemalt 20 miljonit eurot.

Loe pikemalt Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077