Autorid: Linda Eensaar, Tööstusuudised.ee • 3. aprill 2019

Maailma suurim vooditootja ostis Viljandis vabriku

Bed Factory Eesti juhataja Indrek Aasna on uue omaniku suhtes optimistlik.
Foto: Marko Saarm / Sakala / Scanpix
Magamistoa mööblit tootva Rootsi firma Bed Factory Sweden omanikud soovisid pensionile jääda ja müüsid oma ettevõtte maailma suurimale vooditootjale Tempur Sealy. Viljandis asuvas tehases võib seetõttu tootmine suureneda lausa poole võrra, kirjutab Äripäev.

“Kindlasti jääb meil nüüd tööjõust puudu,” ütles Bed Factory Eesti osaühingu juhataja Indrek Aasna. Tema hinnangul on uus omanik ainult positiivne uudis. "Tempur Sealy on nii suur ja see töömaht, mida nad pakuvad, on suurem, kui me ära suudame teha. Järelikult saamegi oma tootmist suurendada nii mahtude kui ka vajadusel ruumi poolest ja keskenduda rohkem tootmisele kui uute klientide või turgude peale," rääkis ta.

Juba eelmisel aastal võeti Viljandi tehasesse tööle umbes 30 uut inimesi, millega kasvas tootvate töötajate hulk poole võrra. Sealjuures võeti tööle inimesi Viljandi enda ümbrusest.

“Muidugi tahame veel suuremat ampsu hammustada. Müügitulu 2017. aastal oli natuke üle 8 miljoni, 2018. aastal oli see veidi üle 10 miljoni. Nii et nüüd võime sel ja järgmisel aastal rääkida ikka vähemalt 30-50% suurusest kasvust,” oli Aasna uute omanikega kaasa tulevate võimaluste suhtes lootusrikas. Ta lisas, et kasvukogemus on neil olemas ja potentsiaali seda korrata jätkub, kuigi väljakutse oleks see sellegipoolest.

Suurettevõte toob uued turud

Tempur Sealy International on USA madratsi- ja vooditarvete tootja, mis loodi 2012. aastal, kui ühinesid kaks rivaali - Tempur-Pedic ja Sealy Corporation. Ettevõtte käive jäi möödunud aastal 2,7 miljardi dollari juurde ning puhaskasum ulatus 100 miljoni dollarini. Kontserni turuväärtust hindab Reuters 3,2 miljardile dollarile. Ettevõtet juhib 59aastane Scott L. Thompson.

Aasna ütles, et kuna Tempor Sealy on ülemaailmne ettevõte, siis nad on ka igal pool. "Meil ei ole muidugi mõtet päris igale poole toota, kuna transpordihinnad oleks sellisel juhul kõrged. Seni on põhiturg olnud ikka Skandinaavia ja lähemad Euroopa riigid: Taani, Poola, Saksamaa. Aga kui me oskame asju hästi teha, siis on ka teised turud ilmselt olemas,” rääkis Aasna.

Küll aga peab Viljandi tehas edaspidi uute potentsiaalsete ostjate soovidega arvestama. “Uutel klientriikidel on ju erinevad soovid: kõrgused, pikkused, värvid, suurused. Järelikult uute voodite disainimise ja väljatöötamise hulk kasvab meil samuti,” ütles Aasna.

Praegu on Bed Factory Viljandi osakond suuresti komplekteerimistehas. “Teeme voodeid, madratseid ja vahendame väiksemaid tooteid, nagu voodijalad või öökapid. Üpris palju on ka alltööfirmasid, kust ostame detaile. Tooteviimistlus väikestest detailidest on see tugevus, millega siin tegeleme," täpsustas Aasna.

Loe pikemalt Äripäevast.

Tempur Sealy International ja Bed Factory Sweden

Tempur Sealy International on maailma suurim magamistoamööbli ja vooditarvete pakkuja, mille alla kuuluvad brändid Tempur, Sealy ja Stearns & Foster. 1. aprillil ostsid nad ära Rootsi ettevõtte Bed Factory, mille tootmistehas asub Viljandi Männimäe servas.

Tempur Sealy suurimad omanikud on eelkõige fondid: aktivistinvestor H Partners Management (14,6%), Manulife Asset Management (10,6%) ja Route One Investment Company (9,3%). Ettevõtte aktsia on käesoleva aastaga tõusnud 41% ja kaupleb 58 dollari tasemel.

Bed Factory Sweden on alates 1995. aastast tootnud käsitsi valmistatud magamistoa mööblit rahvusvahelistele kaubamärkidele, jaemüüjatele ja hotellidele Põhja-Euroopas. Tegemist on pereettevõttega. Senine juhatuse esimees Håkan Falk asutas ettevõtte 1993. aastal koos oma naise Eva Falkiga. Alates 2009. aastast on osa Bed Factor Sweden ettevõttes kuulnud ka investeerimisfirmale Varenne. Alates 2016. aastast oli Bed Factory Sweden'i tegevjuht on Karl Stenberg. 2017. aastal oli Bed Factory müügitulu 8 325 281 € ning kasum 221 922 €.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077