Autor: Tuuli Seinberg • 15. märts 2019

Nobe plaanib Eestisse autotehast

Nobe elektrisõiduk Genfi autonäitusel.
Foto: Eero Tamre
Elektriauto Nobe looja Roman Muljar ütles Genfi autonäitusel, et plaanib Eestisse rajada autovabriku, mis toodaks lõpptulemina 2000 autot aastas.

Pole kahtlust, et Genfi autonäituse pööraseim auto tuli seekord eestlastelt. Uhkete limusiinide ja uute huvitavate mudelite kõrval püüab Genfi autonäitusel pilke ja uudistajaid Eestis toodetud Nobe, kolmerattaline elektriauto, mis miksib kokku tulevikutehnoloogia ja parima retrodisaini. Nobe juht Roman Muljar selgitab, miks selline auto tehti ja millised on edasised plaanid.

Mis teeb Nobe nii eriliseks?

Kuigi esimesena torkab silma disain, on Nobe tegelikult ainuke auto, mille riist- ja tarkvara saab uuendada. Kui tuleb mingi uuendus, saab minna Nobe kohaliku esindaja juurde ning tellida ka enda autole uuendused. Auto väärtus ajas püsib või isegi tõuseb nii.

Miks on autol 3 ratast?

Nelja rattaga on sõidetud juba sadakond aastat, kusjuures autos on valdavalt vaid 1- 2 inimest. Tavaauto toodetav energia kulub põhiliselt raske autokere, mitte inimeste liigutamiseks. Nobe mass on 600 kg ja põhienergia kulub inimese transportimiseks. Kolmel rattal on vähem ülekandeid ja takistusi, mis tähendab, et aku võimaldab läbida pikema vahemaa. Auto tilgakuju tagab hea aerodünaamika ka suurematel kiirustel.

Mis plaanid on edasiseks?

2020. aastal plaanime ehitada Eestisse Nobe autovabriku, mis toodaks lõpptulemina 2000 autot aastas.

Kas see auto ujub ka?

Ei uju. Veesõpradele on meil ehitamisel igamehe järelveetav treiler/paat NobeStreamer

Kuidas Genfi autonäitusel on läinud?

Huvi on suur ja pildistatakse kogu aeg. On öeldud, et see on ainuke ajatu uus auto näitusel. Kui ütleme, et oleme Tallinnast, kuuldakse « ah et Itaaliast«. Müüsime siin esimese auto ka USAsse, Kansasesse.

Miks Genfi autonäitusele tulite?

Tulime Genfi selleks, et näha, kas maailmale meeldib meie auto. Jah meeldib, BBC valis meid 10 põnevaima auto hulka kogu messil.

Mis Nobel sel aastal veel plaanis on?

Oleme valitud laulu- ja tantsupeo tulekandja autoks. See tähendab, et sõidame tõrvikuga läbi kogu Eestimaa. See on märgiline sündmus - kui laulupidu tähistas pärisorjuse lõppu, siis Eesti Nobe annab võimaluse vabaneda välismaiste autotootjate ikkest.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077