Autor: Eliisa Matsalu • 27. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jüri Käo: tööjõuga mittetegelemine oleks kõige kahjumlikum tegu

Jüri Käo
Foto: Andres Haabu
Kui uus valitsus ei võta tööjõu teemat tõsiselt ette, siis see oleks Eesti majanduskeskkonnale kõige kahjulikum tegu üldse, hoiatab ettevõtja Jüri Käo.

NG Investeeringute juhatuse esimehe ja suurettevõtja Jüri Käo sõnul pole väga suurt vahet, kes uue valitsuse moodustavad, kuna vasak- ja parempoolsed jõud on viimasel ajal üsna segunenud. „Sotsid on kõige vasakpoolsemad ja nende valitsusse saamine ettevõtjatele midagi head ei tähendaks,“ rääkis Käo Äripäevale. Tema sõnul on tähtis, et uus valitsus oleks tugev ja et domineerival kohal ei oleks populistlike ideede esindajad.

Praegune valitsus, kus on Keskerakond, Isamaa ja SDE, on Käo sõnul enam-vähem jalgadel püsinud. „Väga nad oma ellujäämise pärast muretsema pole pidanud,“ ütles ta.

Uuele valitsusele on ettevõtjatel Käo sõnul kolm peamist soovi. Esiteks oodatakse, et maksundus oleks stabiilne ja maksuotsuseid ei langetataks emotsioonide ajel. Põletavam teema ettevõtluse jaoks on Käo sõnul aga tööjõu küsimus. „Maksudega saame veel kuidagi hakkama, kuid kui uus valitsus ei võta tööjõu teemat tõsiselt ette, siis see oleks Eesti majanduskeskkonnale kõige kahjulikum tegu üldse,“ rääkis Käo.

Ta tõdes, et tööjõu mure on keeruline teema, kuid näiteks võiks uus valitsus alustuseks tagasi lauale tõsta komisjoni töö, mille siseministeeriumis tegid kaubandus-tööstuskoda, tööandjate keskliit ja mitu riigiasutust. „Komisjon töötas väga pikalt ja saavutas ka kompromissi, kuid valitsus ütles, et nad ei kavatse selle kompromissiga edasi minna,“ ütles Käo.

Kolmandaks peaks uus valitsus Käo sõnul kindlasti ära tegema riigireformi. „See on ettevõtjatele oluline teema. Me ei jaksa enam üha kasvavat riigiaparaati ülal pidada,“ märkis ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077