Autor: Tööstusuudised.ee • 13. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjala uus pruulikoda alustas tööd

Põhjala uus pruulikoda
Foto: Kalev Lilleorg
Aastavahetuse eel uude hoonesse kolinud Põhjamaade kaasaegne väikepruulikoda on valmis ja alustas õlle villimisega. Pruulikojas avati ka õllerestoran. Kokku investeeris ettevõte viis miljonit eurot.

Uue pruulikoja tootmisvõimsus on keskmiselt 1200 hektoliitrit kuus, mis ületab Tallinnas Nõmmel asunud endise pruulikoja mahtusid pea kolmekordselt, teatas ettevõte. Uus pudeldamisliin suudab pakendada 6000 pudelit tunnis varasema 1500 asemel. Uues pruulikojas pruulitud ja villitud õlled tunneb ära ka kaasajastatud etiketi järgi.

„Uue pruulikoja rajamise plaan oli meil juba mitu aastat,“ kommenteeris Põhjala üks asutajatest ning tegevjuht Enn Parel uue pruulikoja avamisel. „Meie Nõmme pruulikoja tootmismaht ei võimaldanud rahuldada nõudlust, mis on viimase paari aastaga järsult kasvanud. Seda eriti eksporditurgudel, kus ei saa võtta riske, toode peab olema alati sama kvaliteediga. Selline järjekindlus on aga saavutatav vaid tehnoloogilise hüppega,” rääkis ta.

Põhjala ekspordib 70% oma toodangust enam kui 30 välisturule. Eesti kõrval müüakse kõige enam Põhjala õlut Soomes, Prantsusmaal, Hollandis, Hiinas ja Itaalias. Samuti on kasvavateks turgudeks Lõuna-Korea, ja USA, millest viimane on õllemaailmas kõige olulisemaks turuks. Ta lisas, et edu eksporditurgudel ja tootmismahtude kasvatamine võimaldavad tulevikus ka koduturul hindu mitte tõsta, vaatamata raevukale aktsiisitõusule, muutes seeläbi masstoodangust huvitavama õlle kättesaadavaks laiemale tarbijaskonnale.

“Usun, et lähima viie aasta jooksul näeme trendi, kus inimesed hakkavad väsima sadade eriõllede proovimisest ja paljudel õllesõpradel kujunevad välja omad kindlad lemmikud ning ostuharjumused. Seetõttu on järjepidevus kvaliteedis ja maitsetes eriti oluline, inimene tahab tuttavat maitset, mida ei ole alati võimalik paljude muutujatega väiketootmises pakkuda. Uues pruulikojas töötleme näiteks Ülemiste järve vett suures ulatuses eemaldame muuhulgas pöördosmoosi teel kõik mineraalid, mis tähendab, et hiljem mineraale lisades saame imiteerida mis tahes veeprofiili ja pruulida Inglise või Tšehhi tüüpi õllesid nagu nad tuleks mõnest Londoni või Plženi pruulikojast,” rääkis Parel uue tehnoloogia eelistest.

„Meilt on mitu korda küsitud, et kas oleme nüüd suurtootja. Vastuseks olen selgitanud, et kui Noblessneri pruulikoja täisvõimsusel tööle saame, oleme varasema 200 korra asemel umbes 70 korda väiksemad kui näiteks Saku. See on 70 KORDA, mitte 70 protsenti. Ometi toob meie müügiedu eksporditurgudel kaasa kummalise olukorra, kus aktsiisi mõttes muutume Eestis suurtootjaks ja aktsiisimäär meie jaoks kahekordistub. Seda „tänu“ sellele, et Eestis loetakse suurtootjaks juba üle 6000 hl aasta toodanguga väikeettevõtteid, samas kui Euroopas on enamikes riikides väiketootja piiriks 200 000 hektoliitrit aastas.“

Põhjalas asub ka Baltimaade väikepruulikodade hulgas kõige moodsam labor, kus on võimalik teha sisuliselt kõiki füüsikalisi, keemilisi ja mikrobioloogilisi analüüse, mida õlle tootmisel vaja läheb, et tagada toodete kvaliteet ja järjepidevus. Uues pruulikojas on avatud ka õllerestoran.

Kokku investeeris Põhjala pruulikoja ja õllerestorani rajamisse üle viie miljoni euro. Renoveeritud kompleksis on ca 3000 ruutmeetri pinda ning pruulikojas ja restoranis saab tööd 35 inimest.

Põhjala Pruulikoda asutati 2011. aastal nelja Eesti õllesõbra ja kodupruulija poolt. Edaspidi pruulib Põhjala oma tugevamaitselisi õllesid Noblessneri sadamalinnakus, kus lisaks Põhjamaade moodsaimale tootmisele asub ka Eesti suurima käsitööõllede valikuga õllerestoran Põhjala Tap Room. Ettevõtte käive 2018. aastal oli ca 2,3 miljonit eurot, seal töötas 15 inimest ja Põhjala õlut eksporditakse 35 välisturule.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077