Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. jaanuar 2019

Mahetootja näeb kasvuvõimalusi

Viljar Veidenberg Põllumajanduse äriplaanil.
Foto: Hanna Marii Ilves
2019. aasta mahetootmise arengusuundasid piimaveisekasvatuses analüüsides sõnas Pajumäe talu noorperemees Viljar Veidenberg, et maheturg kogu Euroopas suureneb kiiremini kui mahemaa pindala ja Eestil on siin head võimalused, et enda tooteid maheturgudel müüa.

Õnneks on eksportturgudel ruumi ning Eestil on hea lähtepositsioon ja pikaajalise kogemusega mahetootjad. „Meil on kokku lepitud mahemajanduse programm, et tekitada võimalus, kus rõhk poleks ainuüksi mahetoodete ekspordil vaid, et suurendataks lisandväärtusega toodete eksporti,“ rõhutas Veidenberg.

„Näiteks Saaremaa Piimatööstus oleks valmis rohkem mahejuustu tootma, kui oleks piima millest seda teha. Samas on ka mahepiimatootjaid, kellel pole seda kuhugi pakkuda ja nii läheb piim tavapiima sisse ning ei toimu väärindamist,“ tõi Veidenberg näite.

Sektori suurimateks väljakutseteks peab Veidenberg tooraine kättesaadavust, töötlemise võimsust ja toimivat turustamist. Selleks peavad mahetootjatel olema toimivad kontaktid, nad peavad suutma tagada mahtusid ja tarnesagedust.

Pajumäe talus on piima töödeldud 1999 aastast. Talu toodete sortimendis on täna 70 erinevat toodet ja neid turustatakse Eestis suuremate poekettide ja mahekaupluste kaudu rohkem kui sajas müügikohas. Pajumäe talu kasutuses on 400 hektarit maad, kus toodetakse sööta oma loomadele, aga ka maheteravilja müügiks.

Loe pikemalt teemaveebist Põllumajandus.ee.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077