2019. aasta mahetootmise arengusuundasid piimaveisekasvatuses analüüsides sõnas Pajumäe talu noorperemees Viljar Veidenberg, et maheturg kogu Euroopas suureneb kiiremini kui mahemaa pindala ja Eestil on siin head võimalused, et enda tooteid maheturgudel müüa.

- Viljar Veidenberg Põllumajanduse äriplaanil.
- Foto: Hanna Marii Ilves
Õnneks on eksportturgudel ruumi ning Eestil on hea lähtepositsioon ja pikaajalise kogemusega mahetootjad. „Meil on kokku lepitud mahemajanduse programm, et tekitada võimalus, kus rõhk poleks ainuüksi mahetoodete ekspordil vaid, et suurendataks lisandväärtusega toodete eksporti,“ rõhutas Veidenberg.
„Näiteks Saaremaa Piimatööstus oleks valmis rohkem mahejuustu tootma, kui oleks piima millest seda teha. Samas on ka mahepiimatootjaid, kellel pole seda kuhugi pakkuda ja nii läheb piim tavapiima sisse ning ei toimu väärindamist,“ tõi Veidenberg näite.
Sektori suurimateks väljakutseteks peab Veidenberg tooraine kättesaadavust, töötlemise võimsust ja toimivat turustamist. Selleks peavad mahetootjatel olema toimivad kontaktid, nad peavad suutma tagada mahtusid ja tarnesagedust.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Pajumäe talus on piima töödeldud 1999 aastast. Talu toodete sortimendis on täna 70 erinevat toodet ja neid turustatakse Eestis suuremate poekettide ja mahekaupluste kaudu rohkem kui sajas müügikohas. Pajumäe talu kasutuses on 400 hektarit maad, kus toodetakse sööta oma loomadele, aga ka maheteravilja müügiks.
Loe pikemalt teemaveebist
Põllumajandus.ee.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Majanduses valitsev ebakindlus sunnib paljusid ettevõtteid investeerimisplaane edasi lükkama, kuid sageli toovad just keerulistel aegadel tehtud nutikad otsused edu hetkel, kui turg taas kasvama asub. Õige hetke tabamiseks tuleb firma tegemistesse sügavam pilk heita, plaanid selgelt paika sättida ning õigel ajal õiged sammud astuda. Kuidas see täpsemalt käib ja kes ütleb, millal on just sinu äri jaoks see kõige õigem aeg?