Autor: Allan Rajavee • 29. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alkoholitootjate liit: kange alkoholi aktsiis Läti tasemele või vähemalt maksurahu

Triin Kutberg
Foto: Andres Haabu
Kuigi praegu on alanud juba valimiste-eelne periood loodab Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liit, et hoolimata praegusest tasakaalutust debatist suudab märtsis ametisse astuv valitsuskabinet vaadata alkoholiaktsiisi küsimust tervikuna ja langetada kõigi osapoolte huve kaasav valik.

Äripäeva raadio hommikuprogrammis möönis liidu tegevjuht Triin Kutberg, et poliitikute vahel on aktsiisipoliitika debatt kujunenud kaevikusõjaks, kus ettevõtjate hääl ei kostu. „Poliitikute mälu on lühiajaline ja kõigest väest püütakse õigustada enda mineviku poliitikat,“ hindas Kutberg praegust arutelu. „Seejuures ei otsita lahendust suuremahulisele Läti piirikaubanduse probleemile.“ lisas ta.

Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liit pole debatist kõrvale jäänud . Nimelt jäi liidule silma Reformierakonna üks peamisi valimislubadusi – pöörata aktsiisid tagasi 2017. aasta veebruari tasemele. Sisuliselt tähendaks see naasmist Taavi Rõivase viimase valitsuse aktsiisimäärade juurde. Taoline tagasipööramine soosiks Kutbergi sõnul eelkõige lahja alkoholi tootjaid.

Nimelt tekib Kutbergi sõnul seaduses ebavõrdus, kuna õlle ja kange alkoholi puhul maksustatakse joogis etanooli protsenti ehk alkoholi osa joogis eri määradega. „Praegu ütleb seadus, et kanges alkoholis peab etanooliprotsent olema kõrgemalt maksustatud kui õlles. Vahe on praegu 1,5kordselt lahja alkoholi kasuks,“ selgitas Kutberg.

Kui Reformierakonna plaan täide läheb, siis kasvab vahe Kutbergi sõnul 2,6kordseks. „Reformierakond on praegu tulnud justkui alkoholitootjaid päästma, kuid meie kange alkoholi sektori esindajatena küsime – keda te päästate, sest see plaan teeks meile selgelt liiga,“ toonitas Kutberg.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077