14. november 2018

Riigikogu langetas ettevõtetele gaasiaktsiisi

Keevitamine
Foto: Pixabay
Riigikogus läbis täna teise lugemise seaduseelnõu, millega Eesti ettevõtetele võimaldatakse varasemast soodsama aktsiisimääraga maagaasi.

Eelnõu järgi hakkab gaasi soodusaktsiismäär 2019. aastast olema 11,3 eurot 1000 kuupmeetri kohta praeguse 63,31 euro asemel.

„Eesti tööstusettevõtted on võrreldes naaberriikide samas valdkonnas tegelevate ettevõtetega ebasoodsamas olukorras, sest suuri gaasikoguseid nõudvate ettevõtete jaoks on gaasiaktsiis Eestis paraku liiga kõrge," ütles riigikogu majanduskomisjoni liige Erki Savisaar. "See pärsib Eestis juba tegutsevate ettevõtete laiendamist ning ei aita meelitada uusi investeeringuid,“ leidis ta.

Savisaare sõnul on tegemist sarnase meetmega, mille kohaselt langetati aasta alguses elektriaktsiisi energiamahukatele ettevõtetele. „Seadusemuudatusega langes keskmisest enam elektrit tarbivate ettevõtete elektriaktsiis 4,5 eurolt 0,5 eurole megavati kohta, millega viidi aktsiisimäär miinimumini,“ märkis Savisaar. „See otsus mõjus positiivselt suure energiatarbimusega ettevõtetele, nagu näiteks Estonian Cell, mis tarbib ligikaudu 2,5 protsenti kogu Eestis kasutatavast elektrist," väitis poliitik.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Savisaare sõnul on ettevõtjate elu leevendanud ka eelmise valitsuse kavandatud diislikütuse aktsiisitõusu ärajätmine. „Sellest tingituna ei tõusnud diislikütuse aktsiis ei eelmisel ega tänavusel aastal ning tühistati ka järgmiste aastate tõus, mis oleks ettevõtetele ja tavatarbijale mõjunud katastroofina,“ ütles Savisaar.

Teise muudatusena näeb eelnõu ette jätta ära aastateks 2019 ja 2020 planeeritud alkoholi aktsiisimäärade tõus. „Selle muudatuse eesmärk on vähendada täiendavat survet piirikaubanduse hoogustumisele ja sellest tulenevat aktsiisitulu alalaekumist,“ ütles Savisaar.

Autor: Äripäev.ee

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077