24. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti keriseturgu valitsevad isa ja poeg

Voldemar Nellis
Foto: Andras Kralla
Samal ajal, kui poeg Siim Nellis on saunamaailma vallutamas ja sõlmib võib-olla elutehingu, kraamib isa Voldemar Nellis juhataja kabinetis oma sahtleid tühjaks.

Kõik see juhtub või võib juhtuda sellel nädalal. Üks on kindel – puuküttega keriste tootja ASi Eesti Vanglatööstuse kauaaegse juhi Voldemar Nellise viimane tööpäev on 26. oktoober. Samal ajal ehk 23.–26. oktoobril toimub Saksamaal Stuttgardis maailma suurim saunamess, kus Siim Nellise suurosalusega firma, elektrikeriseid tootev OÜ HUUM, on esimest korda oma toodetega väljas. Saunaäri aktiivsem seltskond kohtub just seal.

Nellistest saab rääkida kui kerisedünastiast: isa Voldemar on tootnud keriseid 15 aastat ja poeg Siim viis aastat. Kerisedünastia rõhutamiseks võiks lisada, et Voldemari isa ja Siimu vanaisa Paul oli omal ajal tuntud pottsepp Tartu piirkonnas, ta on üles ladunud sadu pliite ja ahjusid, sealjuures saunaahjusid.

Pottsepp Pauli mälestuseks võttis Voldemar Nellis kasutusele kaubamärgi Stoveman. Selle kaubamärgi all toodab Eesti Vanglatööstus keriseid, suitsu-, grill- ja BBQ- ehk suitsugrillahjusid. "Stovemani kaubamärk on minu loodud, brändi kujundas minu õde," tunneb Voldemar Nellis uhkust. "Kaubamärk riigiettevõttele sai loodud täiesti tasuta, märgi loojad pole selle eest mingit erilist tasu saanud."

Mitme konkursi võitja

Voldemar Nellis asus Eesti Vanglatööstuse (EVT) etteotsa 15 aastat tagasi, enne seda oli ta kaitseministeeriumis osakonnajuhataja. "Konkurssi vanglatööstuse juhi kohale tookord ei korraldatud, mulle tehti otsepakkumine. Ettevõte oli väga hullus majanduslikus seisus," meenutab ta. Hiljem on iga kolme aasta tagant korraldatud EVT juhi kohale konkurss ja alati on Voldemar Nellis selle võitnud.

Tänavu sügisel korraldatud konkursil ta aga enam ei konkureerinud. "Mina oma kätetööd lõhkuma ei hakka," kõlab Voldemar Nellise napp kommentaar. Konkursil mitte osalemise põhjus on ilmselt see, et justiitsministeeriumi haldusalas olev ettevõte kolitakse Jõhvis asuva vanglate osakonna juurde. Hoolimata sellest, et eelmise aasta märtsis avati Tabasalus EVT uus kontori- ja logistikahoone.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Väinu Rozental, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077