4. oktoober 2018

Harmeti juht: võtke tüüpidelt kopsikud ja andke neile ämber

Toomas Kalev Äriplaan 2019 konverentsil.
Autor: Raul Mee
Kui teil täna tassivad kümned vennad kopsikutega vett, siis võtke kaks venda ja andke neile ämber, see on ka edasiminek, andis tööstusettevõtte Harmet OÜ juht ja üks omanikke Toomas Kalev ettevõtjatele nõu konverentsil Äriplaan 2019.

"Mitte midagi pole teha, meie kõige valusam teema on tööjõuturg. Me ei kuulu enam odava tööjõuga riikide hulka ja peame looma lisandväärtust. Seega kasvab insener-tehLnilise personali osakaal,“ rääkis Kalev.

Kalevi sõnul on talle eeskujuks saksa kolleegid, kellel tuleb 80% käibest kontorist ja 20% tehasest.

2020 on Aafrikas eestlaste puitmajad

Kui praegu liigub 70% Harmeti toodangust Rootsi, siis juhi sõnul on munad liiga ühes korvis ja ühe turu osakaalu tahetakse vähendada. 2019. aastal kavatseb ettevõte siseneda Hollandi turule. Tuleviku vaates on aga Kalevit hakanud huvitama Aasia ja Aafrika turud, kus numbrid on suured.

„Eks Hiina turg on ka potentsiaalikas, aga mulle on eriti südamelähedane Aafrika. Võib-olla ka sellepärast, et sealt on meie uksele nii palju koputamas käinud,“ märkis Kalev.

Ettevõtja sõnul on Aafrikast tahetud osta nii Harmeti toodangut kui pakutud võimalust rajade koos tehaseid.

„Kui varem arvasime, et Aasia ja Aafrika on utoopia, siis täna enam nii ei arva. Vast 2020 Aafrikas juba Eesti maju ehitatakse,“ märkis Kalev, kelle sõnul proovitakse liidu kaudu siseneda ka Araabiasse.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077