Ministeerium tegi Oviiri plaani maatasa

Kaupo Reede
Kaupo Reede

Majandusministeerium on Liisa Oviiriga nõus, et firmade väikeomanike vähene kaitse on probleem, ent ei pea õigeks endise ettevõtlusministri plaani kehtestada firmadele sunduslik dividend.

Sotside ridadesse kuuluv Oviir koostas juunis äriseadustiku muutmise plaani, mille ta koos mõttekaaslastega ka riigikogule eelnõuna esitas. Näiteks tahab ta panna ettevõtetele kohustuse maksta dividendi, kui selle vastu ei anta 75% üldkoosoleku häältest.

Samuti tahab ta laiendada juhatuse kohustust omanikele infot anda ning soovib luua väikeomanikele võimaluse ettevõtte omanikeringist hüvitise eest välja astuda. Mõtted pärinevad suuresti aastaid BLRT suuromanike vastu protsessinud väikeomaniku Valeri Kovalenko tütre, samuti sotside ridadesse kuuluva Anastassia Kovalenko magistritööst. Oviir põhjendab muudatusi väikeomanike kaitsega. 

Majandusarengu osakonna juhataja Kaupo Reede tõdes, et väikeosanike õigused on tõepoolest üks Eesti majanduse oluline murekoht. "Eesti on Maailmapanga äritegevuse lihtsuse edetabeli väikeosanike õiguste kaitse alakriteeriumis alles 76. kohal (üldkoht on 12.). Seega selle alamkriteeriumi positsiooni parandamine aitaks meid tõsta ka üldpositsioonis," märkis ta.

Samas ei saa Reede sõnul olla nõus, et välja käidud idee väikeosanike probleemi lahendada suudaks. "Pakutud sunddividendi mõte on ettevõtjate seas juba ka vastuseisu tekitanud. Lisaks ettevõtjate endi vastuseisule takistaks dividendide automaatse väljamaksmise reegel ka ettevõtete kapitali kogumist. Kui ettevõttel ei ole kogunenud piisavalt kapitali, ei saa teha mahukamaid investeeringuid, et kasvada ja oma protsesse või tooteid uuendada," tõdes majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) majandusarengu osakonna juhataja.

Loe pikemalt Äripäevast

Osale arutelus

  • Märt Belkin, Äripäev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara