3. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa õlletööstus seisab kriisi lävel

Põhja-Euroopa pruulikojad vaevlevad õllenappuses.
Foto: Pixabay
Põhja-Euroopa pruulikojad vaevlevad õllenappuses, tapamajad seisavad sulgemise äärel ja brittidel on üha keerulisem leida poelettidelt populaarseid hommikusööke.

See kõik on tingutud ühest kummalisest kriisist. Nimelt napib Euroopas süsihappegaasi, vahendab Bloomberg.Lisaks kihisevate jookide valmistamisele kasutakse CO2 ka toidu pakendamisel ja tapamajades sigade uimastamisel. Samuti on see vajalik külmutatud toodete transportimiseks. Tänavu suvel on aga olulisest gaasist puudus, sest mitmed seda tootvad ammoniaagitehased on uksed sulgenud. See omakorda lisab survet toiduaine- ja joogitööstusele, mille nõudlus on tänu soojale ilmale, jalgpalli maailmameistrivõistlustele ja puhkusehooajale kasvanud. Eriti tuntakse puudust karastusjookidest, õllest ja grill-lihast.“Kui süsihappegaasi normaalne tootmine ei taastu, võivad tarbijatele varsti kauplustes vastu vaadata tühjad letid,” rääkis Suurbritannia toidu- ja joogiliidu juht Ian Wright.Õlletootjad asuvad kärpimaEuroopas on aga viimasel ajal remonditööde või toodanguprobleemide tõttu suletud mitu suurt ammoniaagitehast. Ning süsihappegaas on just ammoniaagitootmise  kõrvalprodukt.CRU's Fertilizer Weeki väljaande teatel võib normaalne tootmine taastuda alles septembris. Samas hoiatasid Berenbergi analüütikud, et kui toodangu puudujääk püsib veel kolm-neli nädalat, tekivad toidu- ja joogitööstusel tõsised probleemid.

Rabobanki joogisektori analüütiku Francois Sonneville'i sõnul on tegemist väga ettearvamatu ja unikaalse olukorraga. Õlletootjatel on aina keerulisem puudujäägiga toime tulla ja nad võivad hakata kärpima teatud brändide toodangut, märkis ta.Liha ei jõua lettideleKuigi mure puudutab juba tervet Põhja-Euroopat, on kõige suuremas hädas Suurbritannia. Coca-Cola European Partners Plc on juba ajutiselt peatanud mõned tootmisliinid ja Ocado Groupi supermarketites vähendati külmud toodete sortimenti. Pagarifirma Warburtons kärpis aga küpsiste tootmist, mille pakendamisel kasutatakse süsihappegaasi.Kriis annab hoobi ka põllumeestele, kes ei saa oma toodangut müüa. Briti põllumeeste ühing on juba hoiatanud, et kuna loomi ja linde ei saa tavapärases koguses tappa, jääb tootmine seisma.Kuigi Suurbritannia ammoniaagitehas peaks sel nädalal taas tööle hakkama, ei jõua toodang veel piisavalt kiiresti lihatööstuseni.“Keegi pole varem märganud, kui olulist rolli mängib süsihappegaas tootmisahelas,” rääkis Briti lihatöötlejate assotsiatsiooni juht Nick Allen. “Me arvasime, et planeedi problem on liigne süsihappegaas. Nüüd avastasime, et meil on seda hoopis puudu.”

Autor: Birjo Must, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077