21. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasela: kui maksusüsteemil on üks pluss, siis on see lihtsus

Indrek Kasela
Foto: Andres Haabu
PRFoodsi juht ja investor Indrek Kasela ütleb, et kui Eesti riigi maksusüsteemil on üks pluss, siis on see lihtsus.

"Ettevõtjana tahad tegeleda ettevõtlusega, mitte maksude kokkuarvutamisega,“ ütles Kasela Äripäevale.Küll ei pea ta päris õigeks ettevõtluse toetamist riigi poolt, see solgib turgu ja annab ebaausa konkurentsieelise. „Kõik Eesti start-up'id on tehtud ilma riigi toeta. Nad on maksnud kõiki makse, saanud nii-öelda täie puuga ja olnud väga edukad. Nii kui riik pistab oma näpu kuskile vahele ja proovib midagi aidata, siis see tekitab tavaliselt palju rohkem kulu, rohkem ebavõrdsust kui võrdsust.“

Indrek Kasela esineb 4. oktoobril toimuval konverentsil Äriplaan 2019. Loe lisa ja soeta pääsmed siit

Kui riik tahab maksudega võrdsust saavutada, tasub üle vaadata tööjõumaksud. „Minusugused võivad rahulikult mujale tööle minna, kõrgepalgaliste maksutulu kolib Eestist ära, kahjuks,“ ütles Kasela, kuid lisas, et õnneks pole Eesti olukord selline, nagu on Leedul, kust inimesed massiliselt ära kolivad. „Meil ei ole tegelikult väikesed palgad, probleem on selles, et Eesti riik on nii kallis ja riik on kehtestanud kaudsed maksud: riiklikult kehtestatud elektri hinna, kaudsed aktsiisid… selline kaudne maksustamine on alatu. Hakaku tegelema kulubaasiga, tulubaasiga saame nüüd ise hakkama!“

Kasela ütles veel, et meil tasub kümme, kakskümmend aastat ettepoole mõtelda. „Mõned lahendused on Eesti puhul päris lihtsad, meil on näiteks väga tugev puidusektor. Tselluloositehast oleks võinud arutada uue aja ettevõtetega koos, miks me peame rääkima tänasest tehnoloogiast. Me mõtleme liiga lühikeses perspektiivis: poliitikud mõtlevad kõige rohkem nelja aasta perspektiivis, kui isegi nii palju, sest sisuliselt on mingi puhkeperiood, siis aastakese valmistuvad valimisteks, siis analüüsivad valimisi… Ettevõtetel ei ole seda luksust, et saaksime mõelda ainult homse peale.“

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Liina Laks, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077