Autor: Tööstusuudised.ee • 24. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelmisel aastal tuvastati toiduaine­tööstuses Salmonellat varasemast vähem

Salmonella proove võeti värskest sea-, veise- ja linnulihast.
Foto: Postimees/Scanpix
Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) uuris 2017. aastal zoonooside seire raames Salmonella suhtes 994 proovi, neist 9 osutusid Salmonella-positiivseks, mis on pea poole vähem kui 2016. aastal.

Salmonella proove võeti värskest sea-, veise- ja linnulihast tapamajades ja lihalõikusettevõtetes.

Lisaks uuris VTA möödunud aastal kampülobakteri esinemist linnulihas linnutapamajades. 2017. aastal uuritud proovidest oli üks proov kampülobakteri suhtes positiivne. Sama tulemus oli ka aastal 2016.

VTA uuris möödunud aastal ka Yersinia enterocolitica esinemist sealihas ning võttis selleks kokku 250 proovi, millest 4 olid positiivsed.

Toidu kaudu levivad zoonoosid ehk loomadelt inimestele edasikanduvad haigused võivad põhjustada inimestele tõsiseid terviseprobleeme ning majanduslikku kahju toiduainetetööstusele. Zoonoosidest on Eestis inimeste hulgas enim levinud kampülobakterenteriit, millele järgneb salmonelloos. Seetõttu kogub VTA igal aastal andmeid Campylobacter spp. ja Salmonella spp. esinemise kohta loomse päritoluga toidus.

Salmonellad on looduses laialt levinud mikroorganismid, mis esinevad tapaloomade seedetraktis, aga ka linnumunades, pastöriseerimata piimas ja mujal loomsetes ning mitteloomset päritolu toiduainetes. Yersinia enterocolitica on leitav mitmetelt imetajatelt ja lindudelt ning on väga oluline inimeste gastroenteriidi põhjustaja.

Zoonooside seire raames võetud proovide positiivsete leidude korral parandasid ettevõtted tapamajades tapahügieeni, et välistada edaspidi rümpade saastumist, selgitasid välja ettevõtte saastumise ulatuse, selle allikad ja levikuteed ning ka loomade päritolufarmid rakendasid vajalikke meetmeid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077