Autor: Tööstusuudised.ee • 3. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saku: Carlsbergi ebakindlus Eesti suhtes on kasvanud

Jaan Härms
Foto: Andras Kralla
Eesti investeeringutel on peal n-ö punane lipp, sest kindlustunne riigi suhtes on vähenenud, hoiatas Saku Õlletehase juht Jaan Härms.

Riik on teatanud, et edaspidised alkoholiaktsiisi tõusud jäävad küll ära, kuid sellest hoolimata taotlevad tootjad aktsiiside järsku langetamist, rääkis Saku Õlletehase juht Jaan Härms ettevõtte poolt korraldatud pressilõunal. "Oleme teinud arvutusi ja näeme, et meil ei ole vaja langetada aktsiise Lätiga päris samale tasemele, kuid selle lähedale," rääkis Härms.

Ta lisas, et ka Läti tõstis märtsis aktsiise ja sellega tõusis ka õllekohvri hind 9 eurolt 11 euroni. "Meie peaksime aktsiise langetame nii, et õllekohver maksaks Eestis paar eurot rohkem kui Läti piiril. Sellisel juhul maksaks kohver meil suurusjärgus 13 eurot. Meil on olemas arvutused, mis näitavad, et sellisel juhul teeniks riik 90 miljonit eurot maksutulu lisaks. Sellest summast üle 50 miljoni tuleb aktsiisist ja ülejäänu käibemaksust," rääkis Härms.

Veel lisas Härms, et kui alkoholiaktsiisi langetada, siis kindlasti tuleks seda teha piisavalt palju ja korraga, et see kaotaks piirikaubanduse ja tooks tagasi kaotatud Soome ostjad. 

Hoop investeeringutele

Muutlik maksukeskkond on emafirma Carlsberg Group´i samuti ettevaatlikuks teinud ja näiteks võimalikud investeeringud Eestisse on saanud peale n-ö punase lipukese. "Investeeringutel on peal n-ö punane lipp, sest ei saada aru, kas siia on mõtet investeerida või mitte. Meil on grupis investeeringutele tihe konkurents ja selle nimel võitlevad kõikide riikide tehased," rääkis Härms. "Eesti suhtes enam nii kindlad ei olda, sest enam ei tea keegi, mida meie valitsus järgmiseks teha võib."

"Omanikud vaatavad, mis meie riigil ometi viga on," hoiatas Härms, viidates, et samas pole Eesti Carlsbergi jaoks nii kriitiliselt oluline riik ja seetõttu on iga Eestisse võidetud investeering väga oluline.

32% ärist toimub piiril

Kui vaadata Saku Õlletehase müügimahte, siis 32% toodangust müüakse maha Läti piiril 7 poes ning ülejäänu sadades poodides üle Eesti. "Mõjud on olnud Sakule suured, kasvõi soomlaste kadumise näol. Soomlastest on kadunud kolm neljandikku ning sadamate ja laevade müük on langenud 70%," märkis ta.

Lisaks on Sakul muudatusi ka tootearenduses. "Kui me oleme alati enne hooaega ikka tootearendusega tegelenud ja uusi asju turule toonud, siis sellel aastal on uuenduste portfell kaks ja pool korda väiksem," selgitas Härms. "Kui varem läks kauplustesse sortimenti umbes 40 uut toodet, siis tänavu on see arv 18 toote ringis, sest väiksema mahuga turule ei ole enam lihtsalt mõtet niipalju teha."

Riigile soovitas Jaan Härms, et nüüd oleks aeg võtta ette järgmine samm ja alkoholiaktsiisi langetada ja seejärel säilitada, et ärikeskkond stabiilsem oleks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077