11. aprill 2018

Palkmajatootja: töömehi on raske leida

Andrus Prangli
Autor: Eiko Kink
Räpinas käsitööpalkmaju ehitava Hobbitoni juht Andrus Prangli nägi juba eelmisel aastal ekspordikasvu, viimastel kuudel on see ainult suurenenud.

Statistikaamet teatas eile, et kaupade eksport suurenes veebruaris võrreldes 2017. aasta veebruariga 15% ja import 13%. Samal ajal vähenes enim mitmesuguste tööstustoodete, näiteks puitmajade eksport.Kuigi puitmajade eksport kukkus, ägab peamiselt Norra suusakeskustele maju tegev Hobbiton töö all, sest nõudlus hüppas lakke. Uusi tellimusi saab firma vastu võtta alles suve lõpus, nii et kolme-nelja kuu asemel ulatub järjekord tänavu poole aastani.Valitseb tööjõupõud

Prangli tahab töömahu kasvamise ajal töömehi juurde palgata, aga valitsev tööjõupõud teeb selle raskeks. „Leida sellises väikeses kohas korralikke töömehi… See võtab aega,“ nentis ta. „Pole noori mehi tööle võtta – vanemad on kõik juba tööl –, ja paljudele on see töö liiga raske.“Kui kaks aastat tagasi oli Hobbitoni käive 1,8 miljonit eurot, siis eelmisel aastal kasvas see 3 miljoni euroni. Ettevõtte ekspordist 70 kuni 90 protsenti liigub Norrasse, väiksemad turud asuvad Rootsis ja Soomes, hiljuti lisandus Saksamaa. „Kui Norra turg on kukkunud, on olnud rohkem mahti mujale toota,“ lausus Prangli, kes üritab Norra turu võimalikku vajumist teiste turgude hoidmisega ennetada.Loe pikemalt Äripäevast

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077