29. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahastamine muutus tööstusettevõtete jaoks paindlikumaks

Kui varem sai tehnoloogialaenu kasutada seadmete ja masinate ostuks, siis edaspidi saab laenu kasutada ka näiteks tarkvara jaoks.
Foto: Harro Puusild
KredEx muutis sel aastal mõningate finantsteenuste tingimusi, et need vastaksid veelgi enam tööstusettevõtete hetkevajadustele.

KredEx pakub tööstusettevõtetele mitmeid finantslahendusi, mis võimaldavad neil oma tegevust laiendada. KredExi toel on võimalik rahastada nii investeeringuid, käibekapitali kui maandada ka välisturgudele müümisega seotud krediidiriske. Sel aastal muutusid mõningate teenuste tingimused, et need vastaksid veelgi enam tööstusettevõtete hetkevajadustele.

Tehnoloogialaen pakub pikka laenupuhkust

Otseselt vaid tööstusettevõtetele suunatud tehnoloogialaenu abil saab rahastada tehnoloogia soetamist ja sellega kaasnevaid investeeringuid. Kui varasemalt hõlmas see vaid masinate ja seadmete soetamist, siis sellest aastast saab tehnoloogialaenu kasutada ka investeeringuteks laiemalt, näiteks tarkvara juurutamiseks või inimeste koolitamiseks. Muudatuste ajendiks oli tööstusettevõtjate tagasiside ja turuolukorra analüüs.

Tegemist on allutatud laenuga ja see aitab, kui investeeringu tegemiseks kasutatakse pangalaenu või liisingut, kuid ettevõtjal puudub kapital nõutava omafinantseeringu tegemiseks.

Tehnoloogialaenu eelisteks on väga pikk maksepuhkus, madal intress ja see, et tehnoloogialaenu puhul ei nõuta ettevõttelt üldjuhul tagatist.

Laenukäendus aitab, kui omafinantseering puudub

Lisaks tehnoloogialaenule aitab KredEx rahastada tööstusettevõtteid käendades pankade poolt väljastatavaid laene ja pangagarantiisid ning liisinguandjate poolt pakutavat liisingfinantseerimist.

KredExi laenukäendus on abiks eelkõige ettevõtetele, kes soovivad kaasata võõrfinantseerimist, kuid kel puuduvad piisavad tagatised, tegutsemisajalugu või omafinantseering.

Ekspordilaen rahastab eksporttoote valmimist

Eksportivatele tööstusettevõtetele pakub KredEx ekspordilaenu, mis võimaldab välisostjal tasuda Eestis toodetud kauba eest pikema perioodi jooksul ja rahastada Eesti ettevõttel selle kauba tootmist.

Ekspordilaenu puhul saab müüja raha kätte kauba üleandmisel ostjale, edasi tegeleb ostjaga KredEx.

Krediidikindlustus kaitseks ostja makseraskuste vastu

Tööstusettevõtetele, kes soovivad end kaitsta ostjate võimalike makseraskuste vastu, pakub KredEx krediidikindlustust.

Teenus sobib ettevõtetele, kes võimaldavad ostjatele arvete tasumisel maksetähtaega. Kindlustusega võib katta ettevõtte kogu müügi või müügi kokkulepitud ekspordi sihtriikidesse.

 

HEA TEADA

KredExi laenud tööstusettevõttele

Tehnoloogialaen kuni 2 mln eurot, kuid mitte rohkem kui 40% finantseeritava projekti maksumusest. Kiiresti arenev metallitööstusettevõte ostis tootmisseadme maksumusega 800 000 eurot. 20% finantseeriti KredExi tehnoloogialaenuga ja 70% liisinguga, 10% oli omafinantseering (saaks ka nii, et Kred­Exi 30%, liising 70%).

Summa

Näide:

Intress liisingul 6 kuu Euribor + 2,45% aastas, tehnoloogialaenul täpselt sama.Tähtaeg liisingul 88 kuud, sh maksepuhkus 4 kuud. tehnoloogialaenul 111 kuud, sh maksepuhkus 88 kuud.Tagatis liisingul ostetav seade, tehnoloogialaenu puhul tagatist ei nõutud.

Käendus kuni 80% laenust, liisingust ja pangagarantiist, kuid mitte rohkem kui 5 mln eurot. Laenusumma piiranguta. Kiiresti arenev puitmajatootja taotles pangagarantiid. Sektoris levinud praktika kohaselt tasuvad ostjad majade eest osaliselt ettemaksuna. Vastu soovitakse saada ettemaksugarantiid.

Summa

Näide:

Ettemaksugarantii väljastas taotleja kodupank, lisatagatisena kasutati KredExi käendust 80% ulatuses summast.

Ekspordilaen kuni 3 mln eurot välisostja kohta Laevatootja projekteeris ja ehitas laeva, mis tarniti välisriiki.

Summa

Laenuperiood 2–10 aastat.Näide:

Ekspordilaenuga finantseeriti osaliselt laeva tootmist ning võimaldati ostjal tasuda laeva eest 2 aasta jooksul.

Autor: Lehar Kütt, KredExi juhataja

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077