Autor: Tööstusuudised.ee • 8. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ekspordis on nüüd uus liider

Soome lipp
Foto: Pixabay
Soome ekspordis kerkis eelmisel aastal selgelt esikohale senise kaetud paberi asemel hoopis diislikütus, kirjutab Kauppalehti.

Soome diislikütuse eksport kasvas eelmisel aastal 19 protsenti, 4,5 miljardile eurole.Teisele kohale jäänud kriitja kihiga kaetud paberi eksport kasvas pool protsenti ja ulatus 3,8 miljardi euroni. Seda võib pidada heaks tulemuseks, kirjutab leht, sest trükipaberi nõudlus kahaneb Euroopas, kuigi kahanemise kiirus on väiksemaks jäänud.

Kolmandaks ekspordiartikliks kujunesid mullu sõiduautod. Nende eksport kasvas koguni 114,5 protsenti ja jõudis 2,4 miljardi euroni. Aasta varem olid autod kaheksandal kohal. Autoeksport jätkab tõusu ka sel aastal.Neljandal kohal oli roostevaba teras, mille ekspordimaht kasvas 13 protsenti, 2,2 miljardile eurole.Saematerjal oli Soomes mahult viies ekspordikaup ja jättis tselluloosi seljataha. Saematerjali viiri riigist välja 1,8 ja tselluloosi 1,7 miljardi euro võrra. Mõlema ekspordimaht kasvas 11 protsenti.Sell aastal kohad ilmselt vahetuvad, kui Metsä Fibre Äänikoski uus hiigeltehas täie hooga tööle läheb ja ka konkurentide investeeringud mõju avaldama hakkavad.Maailmamajanduse tõusu tuules samas on oodata ka saematerjali ekspordile tubli kasvu.Kümne suurema ekspordiartikli seas olid meel meditsiiniseadmed, katmata paber, elektrikaubad ja kruiisilaevad.

Autor: Äripäev.ee

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077