Autor: Tööstusuudised.ee • 20. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL-i elektrienergia siseturu raamistik tagab elektriturul investeerimiskindluse

Kadri Simson.
Foto: Raul Mee
18. detsembril kiitsid Euroopa Liidu energeetikaministrid heaks elektrituru määruse, mis aitab luua toimivat, konkurentsivõimelist ja turumoonutusteta elektriturgu. Määrus toetab Euroopa Liidu üleminekut madala süsinikuheitmega majandusele ning taastuvenergia tootmise kasvu.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul on elektrituru moderniseerimine olnud Eesti eesistumise prioriteediks. „Mul on väga hea meel, et ministrid jõudsid täna kokkuleppele, kuigi lähtekohad olid riigiti ja regiooniti erinevad. Tänan kõiki kolleege ja nende meeskondi, kes aitasid meil selle kompromissini jõuda,“ ütles ta pressiteate vahendusel. 

Taastuvenergia tootmine elektrisüsteemis on kasvanud ja see on loonud vajaduse turu toimimise reeglite uuendamiseks. Euroopa ühise elektrituru uuendatud õigusandlik raamistik võimaldab taastuvenergia osakaalu jätkuvat kasvu elektrisüsteemis. Näiteks selleks, et tagada piisavalt investeeringuid uutesse tootmisseadmetesse, võimaldatakse liikmesriikidele tootmisvõimsuste toetamist.

Ühtlasi sätestati võimsusmehhanismide kavandamise põhimõtted ja nende rakendamise kord. Oluline on see, et uued elektrijaamad võivad pärast 2025. aastat saada toetust ainult siis, kui nende heitkogused on alla 550 g CO2/kWh. Olemasolevad üle 550 g CO2/kWh heitmetega jaamad ei tohi saada toetust pärast 2030.

Toetuse vajaduse tuvastamiseks peavad liikmesriigid analüüsima oma varustuskindlust ja seda saab rakendada vaid riigiabi loa olemasolul.

Lisaks tugevdab täna saavutatud kokkulepe põhivõrguettevõtjate regionaalset koostööd.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077