18. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töökätekriisis Läti arutab migrantide sissetoomist

Läti lipp.
Foto: Raul Mee
Läti kalatööstustes on suur puudus liini- ja pakketöölistest - vaatamata sellele, et mõnes Läti piirkonnas on töötute hulk väga suur, leiavad spetsialistid, et nendesse ametitesse tuleks riiki tuua migrante, vahendas Läti riigitelevisioon.

Riia börsi lisanimekirjas olevas Brīvais vilnise kalatehases töötab umbes 350 inimest, kellest suurem osa on Riia lähedasest Salacgriva piirkonnast. Terava tööjõupuuduse üle ettevõttes küll ei kurdeta, kuid tunnistatakse, et kui toodangu maht kasvab - kuigi see on praegugi kaks korda suurem nõudlusest -, siis jääb töökäsi puudu.

Kõige keerulisem on leida tehnikaala spetsialiste: monteerijaid, insenere ja elektrikuid. Samas pole ka konveieritöö igaühe jaoks. Kalatehase juht Arnolds Babris tunnistas telesaates, et kõige suurem probleem on see, et inimesed lihtsalt ei taha tööd teha.

Läti tööstusettevõtete liit märgib, et suur tööjõupuudus näpistab praegu kogu toiduainetööstust ning see on seotud nn demograafilise lüngaga. Olukord on pannud paljud ettevõtted üle meelitama teiste maakondade töötajaid, pakkudes neile eluaset või võimaldades neile ületunnitööd. Nagu märgib liit, on selline probleemi lahendamine tööseaduse ja -ohutuse mõttes riskantne.

Lätis on hakatud seoses töökäte nappusega rääkima lühiahjalisest immigratsioonipoliitikast - kutsuda riiki kolmandatest riikidest migrante, nii nagu see toimib juba Eestis ja Leedus, vahendas Läti riiklik telekanal.

Babris aga on töömigrantidele kategooriliselt vastu. "Esiteks on see lühiajaline plaan. Inimesed tulevad õnnejahile, saabuvad siia ja lahkuvad. Teine asi oleks, kui me loome pikaajalise immigratsioonipoliitika ning lõimime need inimesed meie ühiskonda."

Peaaegu kõik Läti kalavabrikud töötavad kahjumiga, märgib telekanal. Babris leiab, et abiks oleks ühendamised - sektorisse tasuks jätta ja tugevdada vaid mõningaid, kõige perspektiivikamaid firmasid, ning toetada nende koostööd kalurite, tööstuste ja riigiga.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077