Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstHus sihib kahekordset käibekasvu

Janek Paabut (paremal) tootmishoone laienduse avamisel.
Ristkihtpuitpaneelide, element- ja moodulmajade tootja EstHus OÜ (endise nimega Puitpaneel OÜ) reorganiseeris viimase aasta jooksul oma tootmise ning avas juulis uue ristkihtpuit seinapaneelide (MHM) tootmisliini, mis on Skandinaavias ja Baltikumis ainuke. Ettevõtte käibemahud mullu küll kahanesid, ent aastaks 2020 plaanib EstHus müügimahte kahekordistada.

„Eelmise aasta käibelangus oligi põhjustatud sellest, et reorganiseerisime oma tootmise. Panime Tartus asuva tehase niiöelda pausile ja valmistasime ette uue tehnoloogia kasutuselevõtuks. Eelmise aasta viimases kvartalis sealt toodangut ei tulnud. Lisaks ehitasime valmis ka Vedu külas asuva teise tehase laienduse, just moodulite paremaks tootmiseks,“ rääkis ettevõtte juhatuse liige Janek Paabut. Mullu oli EstHus OÜ käive 4,2 miljonit eurot, aasta varem üle 5 miljoni. Käesolevaks aastaks käibekasvu ei prognoosita, ent kolme aasta perspektiivis on sihikule võetud 10 miljoni eurone müügimaht.

Ettevõte alustas tegevust 2009. aastal, mil majandussurutis Eesti ehitusturgu pitsitas. „Esimese hooga oli idee hakata tootma ristkiht puitpaneele, ettevõtte nimigi sai selle järgi pandud – Puitpaneel OÜ,  ent masu tõttu olime sunnitud idee teostamist edasi lükkama. Tegelesime siis elementmajadega aga kuna meil omal tootmist ei olnud, siis elemendid ostsime alltöövõtja käest. Ise tegelesime müümise projekteerimise ja püstituse/ehitusega. Majad läksid ekspordiks, vajalik know-how, kontaktid ja kliendid olid meie kogemustega meeskonnal varasemast olemas,“ meenutas Paabut algusaegu.

2011. aastal osteti Tartusse tehasehoone ja alustati puitsõrestik majade tootmisega. Järgmise tootmisüksuse soetas ettevõte 2014. aastal Tartust 17 kilomeetri kaugusele, Vedu külla. Algselt 2500 ruutmeetrine tootmispind ehitati mullu 1000 ruutmeetri võrra suuremaks. Kahe tehase peale kokku on ettevõtte tootmispind nüüd 5350 ruutmeetrit. Muutuste tuules vahetus tänavu ka ettevõtte ärinimi: Puitpaneel OÜ asemel võeti ärinimeks 2011. aastast vaid kaubamärgina kasutusel olnud EstHus. 

„Est „ nagu Eesti ja „Hus“ tähendab rootsi ja norra keeles „maja“. Meie peamistel sihtturgudel on nüüd kohe selge, mis ettevõttega tegemist,“ selgitas Paabut.

Müügitulu ekspordist. EstHusi müügitulust 70% tuli mullu Rootsist, 14% Norrast ja 16% Eestist. Paabuti sõnul on käibe kasvatamine eesmärgiks kõikidel olemasolevatel turgudel, ent vaadatakse ka laiemalt ringi. Seose tooteportfelli laienemisega saame kombineerida erinevate konstruktsioonide baasilt ning pakkuda paremaid lahendusi. Norras on toodangu müügiga tegelemas uus koostööparner ning aasta lõpul osaleb ettevõte ka sealsel ehitusmessil. Tänu uue tehnoloogia kasutuselevõtule on sel aastal tulnud palju päringuid Soomest ja lisaks Skandinaaviale on huvi tuntud ka Lätist ja Leedust. „Vaatame lootusrikkalt ka Saksamaa poole ning plaanime kindlasti koduturul aktiivsemalt toimetada. Konkurents turul on tihe seega tuleb tegevusareaali laiendada, et riske maandada ja mitte jääda sõltuvaks ühest turust,“ nentis ta.

Seni on edu aidanud saavutada kogemus ja pikaajalised kliendid, peamiselt arendajad, kes ikka ja jälle EstHusi tooteid eelistavad. Ettevõtte toodang jaguneb kolme gruppi: elementmajad, moodulid, täispuidust seinakonstruktsioonid. Kui eelmisel aastal läksid enim kaubaks moodulid, siis tänavu toodetakse elemente ja mooduleid võrdses mahus. Muutuse tooteportfelli toob aga uus toode – keemia- ja liimivaba ristkihtpuitpaneel. EstHusi toodangust valmivad peamiselt eluruumid: väikesed kortermajad, paarismajad, ridaelamud. Mullu oli neil käsil moodulitest suuremahuline 170 korteriga üliõpilasküla ehitus.

Tootmiseks vajalike materjalide hankimine ettevõttele peavalu ei valmista. Puidumaterjal, peamiselt kuusepuit, tuleb Eesti tarnijatelt. „Majatootjaid on Eestis palju ja müüjad on keskendunud nende teenindamisele. Meil on pikaajaline ning tore koosttöö puitmaterjali tarniva RAITWOOD ´i, aknatootja Viking Windows`i, K-Rauta, Mechelin Eesti, Peetri Puidu ja paljude teistega,“ on Paabut rahul.

Loe pikemalt teemaveebist pollumajandus.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077