6. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestist saab relvatehas

Relvad.
Foto: EPA
Kaitseministeerium sai valmis eelnõu, mis annaks Eesti kaitsetööstusele õiguse remontida, ümber ehitada ja valmistada sõjarelvi ning laskemoona. Sektori esindaja sõnul on muudatusi hädasti vaja, kuna praegu annab Eesti lihtsalt hulga võimalikust tulust teistele riikidele ära.

Eile kaitseministeeriumist teistele ministeeriumitele kooskõlastamiseks saadetud eelnõu annaks ettevõtjatele õiguse vedada, ladustada, remontida, ümber ehitada ja ka valmistada sõjarelvi, laskemoona, lahingumoona ja muud sõjarelvadega seotud kaupa, kirjutab Äripäev

Kaitseminister Jüri Luik rääkis ministeeriumi pressiteate vahendusel, et kaitsevägi ja kaitseliit saaksid plaanide jõustumisel hakata relvade hooldust ja remonti tellima Eesti ettevõtjatelt. Mõistagi registreeritaks säärast kaupa käitlevad isikud ning nende üle tehtaks karmi järelevalvet.

Praegu ongi Eestis olukord, kus kõige klassikalisemat relvatööstust – relvad, moon ja lõhkeaine – ei saa Eestis püsti panna, sest kõik on lihtsalt seadusega keelatud, rääkis Eesti Kaitsetööstuse Liidu juht Ingvar Pärnamäe.

„Oleme kaitsetööstuse sektoris ühe piirkonna, mis on muuhulgas see kõige klassikalisem kaitsetööstuse valdkond, ära piiranud. Keegi sellest ei võida, aga Eesti riik kindlasti kaotab sellest,“ lisas ta.

Näiteks tegutseb siin Eesti Arsenali nime kandev tööstus, mis teeb külgmiine. Praeguste seaduste järgi saavad nad küll kõik komponendid siin valmis teha, aga lõplik kokkupanemine on siin illegaalne. Seetõttu läheb töö viimane ots Soome ja Poola ning Eesti kaotab tulu, märkis Pärnamäe.

Näiteid on teisigi – näiteks kui taskutanki tootev Milrem tahab seda näiteks eemaltjuhitava relvasüsteemiga katsetada, siis ei tohi nad aktiveeritud süsteemi enda territooriumil isegi hoida, rääkimata testimisest või tootmisest.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Märt Belkin, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077