18. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: erakordne nädal metalliturgudel

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: metalliturgudel erakordne nädal, tsink hind tõusis kümne aasta tippu; vask ja alumiinium kolme aasta tipus; rauamaagil ei pruugi järgnevatel kuudel hästi minna; väärismetallid kallinevad edasi; nafta hind taandus.

Metalliturgudel erakordne nädal

Metalliturgude jaoks oli see nädal ülimalt positiivne. Tsink ületas esmakordselt 10 aasta jooksul 3000 dollari taseme, vasek ja alumiinium tõusid kolme aasta kõrgeima tasemeni ning plii kallines kiireimas tempos alates juunist, kirjutab Bloomberg.

Hinnatõusule on kaasa aidanud andmed, mis näitavad maailmamajanduse kasvu paranemist, samuti nõrgem dollar ning pakkumise vähenemine. Hiina on metallide tootmist vähendanud, eriti palju on see kaasa aidanud alumiiniumi hinnatõusule. Londoni metallibörsi tsingivarud langesid aga madalaima tasemeni alates 2008. aastast.

Tsing tõusis kümne aasta tippu

„Tegemist on erakordse tõusuga, mis nakatas peaaegu kõiki metalle,“ ütles maaklerfirma Kingdom Futuresi direktor Malcolm Freeman. „See nädal on olnud erakordne ning me pole veel lõpetanud.“

Tsingi hind tõusis nädalaga 4,2 protsenti, 3062 dollarini tonnist. Aastaga on metall kallinenud ligi 20 protsenti. Kõige enam on Londoni metallibörsil tänavu kallinenud alumiinium.

Mitmed kaevandusfirmad on tootmist piiranud, sama teeb ka Hiina valitsus, mis on karmistanud keskkonnanõudeid. Samal ajal on nõudlus kasvamas, sest maailmamajanduse seis paraneb.

„Meie hinnangul on kaevanduste tootmise vähendamine tekitanud turgudel mitmeaastase defitsiidi,“ teatas Credit Suisse Group investoritele saadetud kirjas.

Nädala lõpus hinnatõus peatus

Tõsi, nädala lõpus paljud tööstusmetallid siiski taandusid. Neljapäeval jõudis vase hind 6532 dollarini tonnist, mis on viimase kolma aasta kõrgeim tase. Hiljem vask taandus ning reede pärastlõunaks maksis tonn juba 6490 dollarit, nädala lõikes oli tõus 1protsent.

Jätkuvalt on tegelikult küsimärgi all, kas füüsiline nõudlus toetab metallituru tõusu ka septembris ja oktoobris. „Mõned turuosalised kardavad, et hinnad on kasvanud liiga kiiresti ja liiga kõrgele,“ ütles Malcolm Freeman.

Rauamaagil ei pruugi järgnevatel kuudel hästi minna

Rauamaagi hinnatõus on aga seisma jäänud. Juunis ja juulis kallines tooraine korralikult, nüüd on Hiina terasetootmine veidi taandumas ning globaalsed kaevandajad hakkavad tootmist tõstma.

Tugev nõudlus, mis on hinnatõusu toetanud, võib ära kaduda, sest terasetootjad hakkavad tootmist piirama, teatas Capital Economics. Langust ootavad ka Citigroup, Sucden Financial, Axiom Capital Management ja riskifond Academia Capital.

„Rauamaagi hinnatõusu toetas fundamentaalnäitajate paranemine, eriti Hiina terasetootmise tugev kasv,“ ütles Capital Economicsi toorainete peaökonomist Caroline Bain. „Hiina sadamate varud on nüüd küllaltki suured ning on tõenäoline, et aasta lõpus hakkab terasetootmine ja rauamaagi nõudlus taanduma.“

Rauamaagi hind langes sellel nädalal 1,7 protsenti, 75,4 dollarini tonnist.

Teistest toorainetest kallines alumiinium 1,9 protsenti ja tonn maksis reedeks 2076 dollarit. Nädala keskel jõudis alumiinium ka 2094 dollarini tonnist, mis on viimase kolme aasta kõrgeim tase.

Alumiiniumi hinnatõusule on kaasa aidanud varude vähenemine ja Hiina valitsus, mis on teatanud plaanidest vähendada kohalikku tootmist. See võib maailmas aga defitsiidi tekitada.

Tina odavnes aga 0,6 protsenti ja nikkel langes 2,4 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 20 200 ja 10 725 dollarit.

Väärismetallid jätkasid ka sellel nädalal tõusu. Kuld kallines 0,6 protsenti ning hõbe tõusis 0,5 protsenti. Kummagi unts maksis reedeks vastavalt 1296 ja 17,22 dollarit.

Nafta hind taandus

Nafta hind langes sellel nädalal veidi, sest USA tootmine jätkab kasvu ning tööle pannakse järjest enam puurkaeve, vahendab Bloomberg.

Tõsi, USA naftavarud langesid 13. augustil lõppenud nädalal 466,5 miljoni barrelini, mis on madalaim tase alates 2016. aasta jaanuarist. Samal ajal on kütusevarud aga tõusnud ning üleriigiline tootmine purustab uusi rekordeid. Kõne all oleval nädalal suurenes Ühendriikide naftatootmine 79 000 barreli võrra, 9,5 miljoni barrelini päevas.

Brenti toornafta odavnes sellel nädalal 0,5 protsenti ja WTI kukkus 1,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 51,2 ja 47,3 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines nädalaga 4,1 protsenti ja tonn maksab 569 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077