Autor: Tööstusuudised.ee • 30. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiakontserni Utilitas rohelise energia toodang kasvas teises kvartalis ligi 60 protsenti

Foto: Kuvatõmmis /utilitas.ee/
Energiakontserni Utilitas ettevõtted tootsid teises kvartalis taastuvkütustest 95 000 MWh ehk ligi 60 protsenti rohkem elektri- ja soojusenergiat kui eelmise aasta samal perioodil.

„Utilitase jaoks on keskkonnasäästmise eesmärgil olulisel kohal taastuvkütuste osakaalu tõstmine ja võimalikult kõrge efektiivsuse saavutamine, mistõttu kasutame energiatootmises üha enam kohalikke ja taastuvaid kütuseid – peamiselt metsa- ja puidutööstuse jääke,“ selgitas Utilitase kontserni juht Priit Koit. Selle aasta teises kvartalis tootis kontsern kokku 372 010 MWh energiat, millest rohelist soojust 193 008 MWh ja elektrit 51 943 MWh.

„Eesti Euroopa Nõukogu eesistumise üks juhtmõtetest ütleb, et tasakaal Euroopa majandusliku kasvu ja looduskeskkonna kaitse vahel ei ole mitte ainult võimalik, vaid ka möödapääsmatu,“ tõi Koit välja. Euroopa Liit on võtnud eesmärgiks vähendada kasvuhoonegaaside heidet 2030. aastaks 40 protsenti. „Utilitas on liikumas samas suunas - ainuüksi poole aastaga oleme ära hoidnud ligi 271 600 tonni CO2 heitmeid – just nii palju rohkem tekiks süsihappegaasi tootes sama koguse energiat gaasist ja põlevkivist,“ selgitas ta.

Üheks Euroopa Liidu meetmeks soovitud eesmärgi saavutmisel on energiatootmises kaugkütte osakaalu suurendamine, sest taastuvkütustel põhinev kaugküte on keskkonnasõbralik viis linnade soojusega varustamisel. Koit usub, et Eesti on Põhjamaade kõrval võrdväärne suunanäitaja. Juuli alguses külastasid Utilitase koostootmisjaamu Euroopa Liidu Regioonide Komitee keskkonnaseminari raames liikmesriikide omavalitsuste esindajaid. Utilitasel oli rõõm anda edasi oma kogemust kaugkütte arendamisel ning taastuvate energiaallikate kasutuselevõtmisel, sõnas ta.

Utilitas on viimastel aastatel teinud suuremahulisi investeeringuid uue koostootmisjaama rajamisel, soojusvõrkude korrastamisel ja tootmise efektiivsuse ning keskkonnasäästlikkuse osakaalu tõstmisel. Sel suvel käivad muuhulgas tööd ka Haapsalu katlamajas, kuhu paigaldatakse suitsugaaside kondensaator - seade, millega on varustatud Utilitase katlamajad Valgas ja Keilas ning Utilitase koostootmisjaamad Tallinna külje all. Selle tehnoloogiaga jahutatakse korstnasse minev suitsugaas maha ja sealt eraldunud soojus suunatakse kaugküttevõrku. Antud uuendusega suureneb taastuvkütuste osakaal ja väheneb CO2 emissiooni elukeskkonda.

Utilitas on Eesti üks juhtivaid energiaettevõtteid, mis panustab energiatõhususe, varustuskindluse ja energiajulgeoleku suurendamisse. Utilitase eesmärgiks on keskkonnasäästlik ja efektiivne soojuse- ja elektri tootmine ning säästliku energiatarbimise edendamine. Utilitas varustab kaugküttesoojusega üle 4 600 hoone, sealhulgas 164 000 kodumajapidamist kaheksas linnas üle Eesti: Tallinnas, Maardus, Keilas, Raplas, Haapsalus, Kärdlas, Jõgeval ja Valgas. Energiakontserni Utilitas kuuluvad kaugkütteettevõtted AS Utilitas Tallinn, AS Utilitas Eesti ja soojust ning elektrit tootev OÜ Utilitas Tallinna Elektrijaam.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077