10. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: tööstusmetallid odavnesid

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: vase hind langes üle 2 protsendi; kulla hind tõusis kolme kuu tippu; Norsk Hydro: Hiina ei pruugi alumiiniumitootmist oluliselt kärpida; tööstusmetallid valdavalt odavnesid; nafta hind langes.

Vase hind langes üle 2 protsendi

Vase hind langes sellel nädalal üle 2 protsendi, vaatamata sellele, et suurtes kaevandustes toimuvad töötajate streigid. Eelmisel nädalal jõudis vask kõrgeima tasemeni alates 2015. aasta juunist, vahendab mining.com.

Tšiilis asuv Escondida kaevandus on maailma suurim vasekaevandus. Sealsed töötajad otsustasid neljapäeval töölt lahkuda, sest tööandja pakutud palkadega nõus ei olda.

Kaevanduse omanikud on BHP Billion ja Rio Tinto. Eelmine leping sõlmiti töötajatega neli aastat tagasi, mil vase hind maksis veerandi võrra enam kui praegu. Erinevate hinnangute kohaselt võib streik kesta 1-2 nädalat, mis vähendab globaalset pakkumist 45 000 tonni võrra.

Escondida kaevanduses toodetakse umbes 6 protsenti kogu maailma vasest.

Eelmise aasta jaanuaris jõudis vase hind viimase kuue aasta madalaima tasemeni. Alates sellest on tonnihind kallinenud lausa 36 protsenti. Peamiselt on turgu üles viinud riskifondid ning spekulandid, kes usuvad, et vase nõudlus paraneb.

Nädalaga langes vase hind 2,1 protsenti ja tonn maksab 5822 dollarit.

Kulla hind tõusis kolme kuu tippu

Kulla hind tõusis ka sellel nädalal ja untsihind jõudis vahepeal ka 1245 dollarini, mis on kõrgeim tase alates 10. novembrist.

Põhjuseks on eelkõige mure Euroopa poliitilise olukorra pärast. Lisaks sellele on kullale positiivselt mõjunud ka dollari nõrgenemine. USA presidendi Donald Trump administratsioon on mõista andnud, et dollari kurss on liiga tugev.

„Ma arvan, et Trumpi administratsioon on aru saanud, et USA dollari järsk tugevnemine võib nende vastu töötama hakata,“ ütles investeerimisfirma CMC Marketsi strateeg Colin Cieszynski. Trump on varasemalt öelnud, et dollari kurss on liiga tugev.

Analüütikud on kulla hinna suhtes meelestatud pigem positiivselt ning usuvad, et tõus jätkub. Sel aastal on kulla hind tõusnud üle 6protsendi võrra ning on seega suurem kui näiteks S&P 500 tõus, mis jääb 3protsendi juurde.

Nädalaga kallines kuld 1,1 protsenti ning unts maksab 1226 dollarit. Nädala keskel jõudis untsihind ka 1245 dollarini. Hõbe tõusis tunduvalt järsemalt – väärismetall kallines 4,2 protsenti 17,58 dollarini untsist.

Norsk Hydro: Hiina ei pruugi alumiiniumitootmist oluliselt kärpida

Norra ettevõte Norsk Hydro, mis on üks maailma suurimaid alumiiniumitootjaid, ütles neljapäeval, et ei ole veel kindel, kas Hiina vähendab sellel talvel oma tootmist või mitte.

Ettevõtte sõnul võiks Hiina alumiiniumitootmine tõusta sellel aastal 9protsendi võrra. Oodatakse, et Hiina vähendab tootmist, et võidelda õhusaastega. See on viinud alumiiniumihinnad 20 kuu kõrgeima tasemeni.

Norsk Hydro tegevjuht Svein Richard Brandtzaeg ütles, et see ei ole sugugi kindel. „Me oleme Hiina valitsuselt saanud samasuguseid signaale ja nende järel pole dramaatilisi muutusi tehtud,“ nentis ta.

Hiina toodab umbes poole maailma alumiiniumist. Hinnatõusu järel on hakanud mitmed ettevõtted, mis muidu olid sunnitud oma tootmise sulgema, kaaluma tootmise uuesti alustamist.

Norsk Hydro ütles, et Hiina alumiiniumitoodang peaks sellel aastal kasvama 7-9 protsenti. 2016. aastal kasvas toodang 3,7protsendi võrra.

Hiina nõudlus peaks sellel aastal kasvama 4-6 protsenti, arvab Norsk Hydro. Eelmisel aastal tõusis nõudlus 7,4 protsenti.

Alumiiniumi hind jätkab aga tõusu – sellel nädalal kallines tonnihind 1,7 protsenti 1850 dollarini.

Teistest toorainetest kallines rauamaagi hind 0,6 protsenti ja tonn maksab 83,84 dollarit. Paljud analüütikute sõnul on rauamaak ülehinnatud ning peagi on oodata hinnalangust. Tõsi, sama juttu on räägitud juba pool aastat ning tooraine on hinnatõusu jätkanud.

Tsink odavnes 1,7 protsenti ja tonn maksab 2830 dollarit. Nikkel tõusis 0,3 protsenti 10 280 dollarini tonnist.

Plaatina untsihind langes 0,6 protsenti 1000,38 dollarini. Pallaadium kallines 0,6 protsenti ja unts maksab 767,29 dollarit.

Nafta hind langes

Brenti toornafta hind langes nädalaga 1,7 protsenti ja WTI odavnes 1,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reede hommikuks vastavalt 55,77 ja 53,15 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines 0,3 protsenti 562,5 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077