7. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaa tööstustoodang kukkus järsult

Saksamaa ehitussektor kahanes kuu ajaga 0,9 protsenti.
Foto: Scanpix/Reuters
Saksamaa tööstustoodang langes detsembris ootamatult palju. Kõige kehvemini läks töötleval tööstusel ja ehitussektoril, kirjutab Bloomberg.

Tööstustoodang, mis on kohandatud hooajalise kõikumise ja inflatsiooniga, langes detsembris 3 protsenti (novembriga võrreldes), teatas Saksamaa majandusministeerium. Bloombergi küsitletud analüütikud prognoosisid 0,3protsendilist tõusu. Tegemist oli halvima numbriga alates 2009. aasta algusest.

Jaanuaris Saksamaa ettevõtete kindlustunne vähenes ning töötleva tööstuse ja teenuste kasv aeglustus. Septembris on tulekul üleriigilised valimised, mis muudavad ettevõtteid ebakindlamaks. Lisaks mõjutab sakslaste tulevikku ka Brexit ning USA protektsionism. Tõsi, majanduse praegune seis on jätkuvalt positiivne, sest tehaste tellimuste arv kasvab ning töötuse määr on kukkunud rekordmadalale.

„Numbrid ei ole kuidagi majanduse põhinäitajatega nõrkusega seotud. See on seotud tööpäevadega – paljud ettevõtted lihtsalt ei tegutsenud pühade ajal,“ ütles UniCrediti Saksamaa ökonomist Andreas Rees. Nõrgem tootmine peaks tema sõnul tähendama, et SKP prognoosides tehakse väiksed kärped.

Tööstustoodangu languse põhjustas eelkõige töötleva tööstuse 3,4protsendiline langus, selgub andmetest. Ehitussektor kukkus detsembris 1,7 protsenti (eelmise kuuga võrreldes) ja energiatootmine langes 0,9 protsenti.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077