Autor: Tööstusuudised.ee • 25. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Gaas tunneb tuleviku pärast muret

Ants Noot
Foto: Raul Mee
Möödunud aastal kasvas Eesti Gaasi gaasimüük 28% võrra 489 miljoni kuupmeetrini, tunamullu müüs ettevõte 383 miljonit kuupmeetrit gaasi. Ettevõtte hinnangul hakkab aktsiisitõus gaasituru arengut takistama.

Kõige suurem juurdekasv tuli neljandas kvartalis, mil müüdi võrreldes 2015. aasta sama perioodiga 55 miljonit kuupmeetrit enam gaasi, teatas ettevõte. 

„Eesti Gaasil on õnnestunud müüginumbreid kasvatada tänu konkurentsivõimelisele maagaasi tarnelepingule, lisaks suurendas gaasitarbimist külm talv,“ selgitas numbreid Eesti Gaasi tegevjuht Ants Noot. „Ka gaasiturg tervikuna kasvas ja riik on tänu sellele teeninud rohkem raha." 

„Tulevikuperspektiivi osas oleme paraku pessimistlikumad. Gaasi aktsiisi jätkuv järsk tõus paneb meie klientidele lisakoormuse ja pidurdab ebamõistlikult gaasituru arengut, puhta kütuse potentsiaal jääb kasutamata,“ lisas Noot, viidates valitsuskoalitsiooni otsusele tõsta maagaasi aktsiisi aastatel 2018 – 2020 veel 25% aastas. „Maksustamise potentsiaalsed erisused suurettevõttele võivad leevendada lööki neile, kuid ei päästa olukorda Eesti tööstuse jaoks tervikuna, sest aktsiisitõus mõjutab tugevalt kõik energiamahukaid ettevõtteid ja pärsib Eesti majandust. Kasulikum oleks lasta gaasiturul areneda ja koguda seeläbi suuremat maksutulu.“

Kodutarbijatele müüdi 2016. aastal maagaasi 59 miljonit kuupmeetrit, 2015. aastal 55 miljonit kuupmeetrit. Äritarbijad ostsid aasta kokkuvõttes 430 miljonit kuupmeetrit gaasi, 2015. aastal oli võrdlusnumber 328 miljonit kuupmeetrit, kasv 102 miljonit.

Elektrit müüs Eesti Gaas 14,4 GWh, elektri müügikogus kasvas aasta võrdluses 48% ja klientide arv ligi neli korda. „Meie elektrimüügimahud on praegu veel suhteliselt tagasihoidlikud, kuid edasiminek on märgatav ja lootustandev. Sügisese müügikampaania tulemused hakkavad suuremat mõju avaldama sel aastal ning kavatseme elektriturul jätkuvalt aktiivsed olla,“ kommenteeris Noot.

AS Eesti Gaas tegeleb maagaasi ja elektri müügiga. Kontserni kuuluvad gaasitorustike ja rajatiste projekteerimisele ja ehitamisele spetsialiseerunud AS EG Ehitus ning jaotusteenust osutav AS Gaasivõrgud. Ettevõttele kuulub üle Eesti viis surumaagaasitanklat. Eesti Gaas annab tööd enam kui 200 inimesele, ettevõttel on 1600 äriklienti ja 42 000 koduklienti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077