Autor: Tööstusuudised.ee • 30. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eleoni tuulik tegi tootmisrekordi

Eleoni tuulik Saaremaal Salmel.
Foto: Eleon
Eesti tehnoloogial põhinev Eleon multimegavatt-klassi prototüüptuulik purustas Saaremaal Salmel tootmisrekordi, millega saab katta üle 2800 keskmise kodutarbija aastase energiavajaduse.

Vaatamata tuulevaiksele aastale tootis Eleon 3MW tuulik lõppeval aastal rekordiliselt 11,3 GW/h elektrienergiat, mis kattis 2820 keskmise kodutarbija kogu energiavajaduse. Eelmisel, hea tuulega aastal, tootis Salmel asuv 3MW Eleoni tuulik 11,1 GW/h elektrienergiat, teatas Eleon.

„Selliseid toodangunumbreid ei oleks võimalik saavutada, kui tuulik poleks pidevalt töökorras. Meie tuuliku töökorrasoleku protsent on olnud algusest peale kõrge, ent sel aastal kerkis see veelgi, üle 99%. See võimaldaski meil ligi 20% tuulevaiksemal aastal rohkem energiat toota,“ sõnas Oleg Sõnajalg.

Esimene 180 meetri kõrgune Eleon tehnoloogial baseeruv 3M116 tuulik püsitati 2013. aastal Saaremaal. Tuulik on läbinud edukalt võrgukatsetused ja käimas seeriatootmise käivitamine. Seeriatootmine hakkab toimuma Ida-Virumaal Aidus, kus valmistatakse ette ka 100MW võimsusega referentsparki, et alustada tehnoloogia eksporti välisturgudele.

Eleon AS on 2007. aastal asutatud Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mis arendab multimegavatt-klassi elektrituulikuid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077