Autor: Mariliis Pinn • 22. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia Õlitööstus näeb kasvuvõimalusi

Enefiti õlitehas tootis mullu rekordkoguse põlvkiviõli.
Mullu keemiatööstuse suurima kasumi teeninud Eesti Energia Õlitööstuse eesmärk on tagada jätkusuutlik tegevus muutlikes turutingimustes ja ettevõte jätkab 2017. aastal uute kasvuvõimaluste otsimist.

“2015. aastal panid turuolud põlevkiviõli tootjad tõsiselt proovile. Möödunud aasta Brenti keskmiseks hinnaks kujunes 46,9 eurot, aasta võrdluses langes nafta maailmaturuhind 37%. Vaatamata turu väljakutsetele tootis 2015. aastal Eesti Energia Enefit280 õlitehas rekordiliselt üle 137 000 tonni põlevkiviõli,” ütleb Eesti Energia Õlitööstuse juhatuse esimees Dmitri Lipatov. 

Näitajad kasvavad

Tänavu jaanuaris langes nafta maailmaturuhind tasemele, kus see ei ole olnud alates 2004. aastast. Sellest tulenevalt langes ka õli müük, kuna müümise asemel oli mõistlikum ladustada. Samas, käesoleva aasta teises kvartalis põlevkiviõli müük jällegi kasvas, kuna õli hinna taastumise järel teise kvartali jooksul oli võimalik realiseerida aasta alguses tekkinud laovarusid.

“Tänavuse septembri tulemusi hinnates saame juba rääkida kõigi aegade õlitootmise rekordist Eesti Energias,” lahkab Lipatov ettevõtte tulemusi ja keemiatööstuse suurimat kasumit.

Kolmandas kvartalis tootis ettevõte 85 800 tonni põlevkiviõli, sellest 38 400 tonni septembris, mis on rekordiline ühe kuu tulemus. “Põlevkiviõli müüsime kolmandas kvartalis 93 000 tonni. Tootmisnäitajad kasvasid võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 6% ja müüginäitajad lausa 20,5%,” on Lipatov rahul.

Otsitakse uut kasvu

Järgmise aasta olulisteks märksõnadeks jäävad ettevõttel endiselt efektiivsus ja uute kasvuvõimaluste leidmine.

See aitaks tagada jätkusuutliku tegevuse muutlikes turutingimustes, säilitades tootmisvõimekusi selliselt, mis võimaldavad kiirelt reageerida ja maksimaalse efektiivsusega toota põlevkiviõli igal hetkel, mil turutingimused seda toetavad.

Eesti Energia Õlitööstus AS

Toodab ja müüb puhastatud naftatooteid, põlevkivist vedelkütuseid, gaasi ja elektrienergiat.

Asutatud 2007

Omanik riigile kuuluv Eesti Energia AS

Juhatuseesimees Dmitri Lipatov

Käive mullu 118,5 mln eurot, kasvas aastaga 15%.

Ärikasum mullu 26,8 mln eurot, vähenes aastaga kolmandiku võrra. Nii käibelt kui kasumilt mullu suurim keemiatööstusettevõte.

Töötajaid 348

Lipatov selgitab, et Eesti Energia on arendanud välja Enefit tehnoloogia, mis võimaldab lisaks põlevkiviõlile ja -gaasile toota jääksoojusest ka elektrit. Sellise koostootmise tulemusena saab põlevkivist kätte rohkem energiat ning ühtlasi vähenevad jääksoojuse ärakasutamise ning põlevkivigaasil põhineva elektritootmise CO2 heitmed kuni 40%. “Enefit tehnoloogia tõhusus tuleneb kaevandatud põlevkivi 100% kasutamisest – käiku lähevad põlevkivi kõik fraktsioonid. Sel moel kasutame maksimaalselt ära olemasoleva primaarenergia potentsiaali. Enefit tehnoloogiasse on koondatud tohutud tööstusliku õlitootmise kogemused, mis on saadud enam kui 100aastase põlevkivi töötlemise ajaloo jooksul Eestis,” selgitab ta edu tagamaid.

Vabaturg muudab sektorit

“Olukord energeetikasektoris on viimase paari aastaga kardinaalselt muutunud ning oleme läbi viinud mitmeid efektiivsust tõstvaid projekte. Möödunud aasta jaanuaris alustasime Eesti Energias Industry programmiga, mis vaatab üle kogu kontserni põhilised tootmisprotsessid ning kaardistab võimalusi selleks, kuidas saavutada suurem efektiivsus läbi tööstuse digitaliseerimise,” lisab ettevõtte juht.

Eesti Energias kasutatava uue, töökindlama ja võimsama Enefit tehnoloogia keskkonnamõju on oluliselt madalam võrreldes teiste kasutatavate tehnoloogiatega. Lisaks investeeriti 2015. aastal õhukvaliteedi parandamisele suunatud projektidesse ligi 2,1 miljonit eurot. Selle aasta lõpuks on planeeritud seirejaama ehitus Vaivara vallas.

Kaasaegse energeetika ja õlitööstuse üks suuremaid väljakutseid on efektiivne tegutsemine avatud turu tingimustes, arvestades, et Euroopa Liidu regulatsioonid keskkonnaaspektide osas nõuavad suuremaid investeeringuid ja pidevat arengut. “Muutlik olukord õliturgudel eeldab meilt üha enam efektiivsust ja paindlikkust,” lisab Lipatov.

NB! Täismahus keemiatööstuse TOPi vaata Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077