28. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstus- ja kaevandussektoril hea nädal

Blogi autor Mait Kraun
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: tööstus- ja kaevandussektoril väga hea nädal; terasesektori õitseng tõstis järsult rauamaagi hinda; tsink võib jõuda 5 aasta kõrgeima tasemeni; head majandusandmed survestavad kulla hinda; OPEC pani nafta hinna langema.

Tööstus- ja kaevandussektoril väga hea nädal

Tööstustoorainete hinnad kallinesid tublisti ja kaevandusaktsiad jõudsid 15 kuu kõrgeima tasemeni, sest Hiina terasetootjate kasumite ja globaalse tööstussektori paranemine tekitasid spekulatsioone, et nõudlus hakkab peagi tugevnema, kirjutab Bloomberg.

Hiina terasetootja Boasteel Group teenis kolmandas kvartalis viimase nelja aasta suurima kasumi. Tulemuste paranemisele aitasid kaasa terasehindade tõus, mis kergitas terve kaevandussektori väärtust. Saksamaa ettevõtete kindlustunne tõusis viimase kahe aasta kõrgeima tasemeni ning New Yorgi ehituskulud kasvavad sellel aastal tõenäoliselt rekordini. Ilmusid ka andmed, mis näitasid USA ja Saksamaa tööstussektorite laienemist.

Positiivsed uudised panid sisuliselt kõigi tööstusmetallide hinnad tõusma. Bloombergi baasmetallide kaevandajate indeks (mis koosneb 18 ettevõttest) tõusis esmaspäeval üle 3 protsendi ja jõudis kõrgeima tasemeni alates 2015. aasta juulist. Hästi on läinud näiteks Glencore’il ja Valel.

Terasesektori õitseng tõstis järsult rauamaagi hinda

Hiina terasesektori õitseng pani rauamaagi hinna järsult tõusma – tonnihind kallines nädalaga lausa 7,1 protsenti 63,04 dollarini tonnist. Analüütikute jaoks on tegemist järjekordse üllatusega, sest paljud turuosalised on prognoosinud, et rauamaagi hind peaks uuesti langema hakkama.

„Tööstussektori andmed on olnud head,“ ütles Long Leaf Trading Groupi strateeg Tim Evans. „Metalliturgudel läheb ilmselgelt väga hästi.“

Peale rauamaagi näitasid head minekut ka alumiinium ja vask. Alumiiniumi tonnihind tõusis 4,1 protsenti 1699 dollarini. Vase hind kallines 2,4 protsenti ja tonn maksab 4790 dollarit.

Tina hind tõusis Londoni metallibörsil 2,3 protsenti ja nikkel lisas 0,5 protsenti. Kummagi tonn maksis reede hommikuks vastavalt 20 380 ja 10 360 dollarit.

„Hiina terase- ja rauamaagihindade järsk tõus toetas samuti turgude meeleolusid,“ ütles Saxo Banki tooraineturgude strateeg Ole Hansen.

Tsingi hind võib jõuda 5 aasta kõrgeima tasemeni

Tsink, mille hind on tööstusmetallide hulgas kõige enam tõusnud, võib kallineda 5 aasta kõrgeima tasemeni, sest maaki toodetakse vähem, teatas Jaapani suurim tsingitootja, vahendab Bloomberg.

Hinnad võivad märtsiks tõusta 2500 dollarini tonnist, sest maagi pakkumine on „superkitsas“ ning kaevandused vähendavad toodangut, ütles Mitsui Mining & Smelting Co juht Osamu Saito Tokyos antud intervjuus. „Isegi kui Glencore ei vähenda enam tootmist, siis jääb pakkumine nõudlusele alla.“

Lisaks Mitsui Miningule on tsingi osas positiivselt meelestatud ka Goldman Sachs, Deutsche Bank ja Citigroup. Goldman prognoosib, et tsink jõuab kolme kuuga 2500 dollarini tonnist. Citigroupi hinnangul saab 2017. aasta keskmine hind olema 2445 dollarit.

Mitsui Mining prognoosib, et globaalne defitsiit ulatub sellel aastal 440 000 tonnini, mis on viimase kümnendi suurim. Glencore’i tootmise kärpet ja mitmete kaevanduste sulgemine vähendab selle aasta pakkumist miljoni tonni võrra, teatas Saito neljapäeval.ngi hind on nädalaga kallinenud 2,4 protsenti ja tonn maksab 2364 dollarit.

Head majandusandmed survestavad kulla hinda

Kulla hind hakkas neljapäeval tõusma, sest USA majandusandmed olid oodatust veidi kehvemad ning dollar taandus. Reedel oli kollane metall aga jälle langemas, sest täna teatatakse USA majanduskasvu number ning turgudel on ka rohkem optimismi, mis vähendab turvasadamana tuntud kulla atraktiivsust.

Head majandusandmed suurendavad ka tõenäosust, et Föderaalreserv detsembris intresse tõstab.

Prognoositakse, et USA majandus kasvas kolmandas kvartalis 2,9 protsenti, selgub MarketWatchi ökonomistide küsitlusest. Teises kvartalis kasvas USA majandus vaid 1,4 protsenti.

Nädala lõikes jõudsid väärismetallid siiski plussi. Kulla hind tõusis 0,3 protsenti ja hõbe kallines 1,1 protsenti. Kummagi unts maksis reedeks 1268 ja 17,65 dollarit.

OPEC pani nafta hinna langema

Toornafta hind oli sellel nädalal languses, sest kardetakse, et OPEC ei suuda koordineerida piisavalt suurt tootmise vähendamist, vahendab Reuters.

Brenti toornafta hind odavnes nädalaga 3,2 protsenti ja WTI langes 2,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reede hommikuks vastavalt 50,5 ja 49,71 dollarit.

„Tundub, et OPECi novembrikuine kohtumine on järgmised kuu aega fookuses ja uudised Iraagist ning Iraanist määravad nafta hinna suuna,“ ütles Freight Investor Servicesi maakler Matt Stanley.

Nimelt teatas Iraak, et nemad ei peaks olema kohustatud OPECi leppega liituma, sest nad peavad võitlema Islamiriigiga. Samuti on kokkuleppesse veidi pessimistlikumas toonis suhtunud Venemaa.

Rotterdami 95 bensiini hind langes nädalaga 2,9 protsenti 498 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077