Autor: Harro Puusild • 11. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hyrles: peame kasutama roboteid, sest inimesi lihtsalt ei ole

OÜ Hyrles tegevjuht Urmo Sisask konverentsil Tööstuse Äriplaan 2017.
Foto: Raul Mee
Turult töötajaid leida on aina keerulisem ja muud ei jää üle, kui võtta kasutusele robotid, rääkis metallitööstusettevõtte Hyrles tegevjuht Urmo Sisask konverentsil Tööstuse Äriplaan 2017.

„Meil oli kandideerimine ja kaheksa CV-d. Kaks teatasid, et nad ei saa ikka tulla ja kuus ei teatanud midagi ja kohale ka ei tulnud. Inimesi lihtsalt ei ole võtta ja jääbki üle kasutada roboteid,“ ütles Urmo Sisask oma ettekandes.

Sisask rääkis, et Hyrles tegeleb pidevalt arendusega ja üks suund ongi automatiseerimine. „Suuremad seadmete investeeringud toimusid meil perioodil 2011-2013. Sellel ajal sai päris palju laienetud ja uut tehnoloogiat ostetud. Meie automatiseerituse tase on praegu kõrge, kuid alati on võimalik järgmine samm teha,“ rääkis Sisask.

Sisaski sõnul pöörab Hyrles palju tähelepanu sellele, kuidas seadmeid kasutada. „Efektiivsus on võtmesõna. Seadmeid on ju lihtne osta, sellega saavad kõik hakkama. See, kuidas neid kasutatakse, on võtmesõna. Tähtis on, et seda tehtaks korralikult ja efektiivselt,“ toonitas ta.

Konkurentsivõime eeldab digitaliseerimist. „Miks on vaja digitaliseerida tootmist? Selleks, et meil ei juhtuks seda, mis on juhtunud Soomes või Rootsis, et tootmine kolib sinna, kus on odavam toota. Selleks, et olla konkurentsivõimeline ja olemas ka 20 aasta pärast, peame juba täna tegema õigeid otsuseid,“ ütles Sisask.

Hyrlese eeslis on täna see, et ettevõtte tootmisseadmed on ühe tootja poolt tarnitud ja tootmine automatiseeritud nii, et seadmed on võimelised omavahel suhtlema. „Kui meil oleksid erinevate tootjate seadmed, siis oleks olukord keerulisem,“ märkis Sisask.

Sisaski sõnul näeb ettevõte aga jätkata automatiseerimist ja digitaliseerimist. „See tähendab erinevate ja uute programmide kasutuselevõttu ja investeeringud tähendavadki investeerimist ka programmidesse ehk it-sse,“ rääkis ta.

Aeg on üle saada kaustiku tasandist

Urmo Sisask toonitas veel oma ettekandes, et innovatiivsete lahenduste vastu ei ole mõtet võidelda. „Olgu see UBER või Airbnb või mõni muu uus võimalus. Need tulevad niikuinii,“ ütles ta.

Kui pidada silmas erinevaid e-teenuseid Eestis, siis on riik väga arenenud, kuid ettevõtete digitaliseerimises oleme tublisti maha jäänud, lisas Sisask. „Siin tuleb veel palju tööd teha. Paljud ettevõtted on Eestis veel kaustiku tasandil, oleks aeg minna üle Excelisse, seejärel ERPi ja siis juba digitaliseerida protsessid,“ soovitas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077