Autor: Tööstusuudised.ee • 29. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raske kütteõli plaanitav maksumuutus sunnib investeerima

Adven Eesti juhatuse esimees Urmo Heinam.
Foto: Adven
Mõne päeva eest jõudis avalikkuse ette rahandusministeeriumi plaan esitada valitsuskabinetile ettepanek tõsta raske kütteõli aktsiisimäära. Selline muudatus õhutaks tootjaid eelistama vähem saastavaid kütuseid, ent toob seega mõnelegi kaasa investeerimisvajaduse.

Eesti ühe suurima soojatootja Adven Eesti juhatuse esimehe Urmo Heinami hinnangul on raske kütteõli maksustamine diislikütuse aktsiisimääraga tervitatav, sest muudab teised puhtamad kütused konkurentsivõimelisemaks.

“Kergele kütteõlile rakendunud maksumuudatuste tõttu olid mitmed ettevõtted sunnitud kulude kontrolli all hoidmiseks minema üle raskele kütteõlile, mille aktsiis oli märksa madalam. Kuigi see aitas suuremate investeeringute tegemist edasi lükata, tuleb uute arengute valguses paljudel nüüd siiski kütusevahetusele mõelda,” selgitas Heinam pressiteates.

Rasketest kütteõlidest on Eestis laialdaselt kasutusel ka põlevkiviõli, millele kehtib eraldi aktsiisimäär. Raske kütteõli aktsiisi plaanitav muudatus puudutab hetkel vaid naftal põhinevaid raskeid kütteõlisid ja kinnitab taaskord üldist suunda maavaradel baseeruvate kütuste kõrgema maksustamise osas. Heinami sõnul tuleb silmas pidada ka asjaolu, et kuigi täna on nafta hind maailmaturul madal, võib selle hinnatõus anda kütteõlide konkurentsile ühel hetkel uue löögi.

“Plaanitav maksumuutus annab veelkord kinnitust, et soojuse tootmise tulevik on taastuvates kütustes. Meie investeeringute kava näeb ette kõigi oma kaugküttepiirkondade üleviimise stabiilse hinnaga ja keskkonnasõbralikule puiduhakkele. Tõenäoliselt motiveerib raske kütteõli hinnatõus üha enam ettevõtteid kaaluma tõsiselt biomassi kasutuselevõttu,” avaldas Heinam arvamust.

Täna kehtiv kerge kütteõli aktsiis on 44,8 eurot MWh, samal ajal kui raske kütteõli aktsiis on alates aasta algusest olnud 5 eurot MWh kohta.

Adven on Eestis, Soomes ja Rootsis tegutsev energiaettevõte, mis pakub energialahendusi tööstus- ja teenindussektoris.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077