14. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuda pihtimus: kuidas pangad piimaäri hapuks lasid

Oliver Kruuda
Foto: Andras Kralla
Tõsistes majandusraskustes vaevleva piimatööstuse Tere omanik Oliver Kruuda näeb tekkinud olukorras suurt süüd pankadel.

Kruuda ütles intervjuus Äripäeva sõsarväljaandele Delovõje Vedomosti, et pangad on tema ettevõtte väärtust oma käitumisega kõvasti kahandanud.

Ütlesite, et finantsraskuste tekkimise põhjus on kasutatavate finantstoodete sobimatus. Need ju ei olnud ebasobivad algusest peale? Kas 2008. aastal enne kriisi sobisid need paremini?

Asja mõte on selles, et 2008. aastal võetud laen oli võetud kahe ettevõtte ostmiseks ja ühinemiseks. Ettevõtte käive oli siis umbes 129 miljonit eurot, kogu Eestis toodetud toorpiim töödeldi ümber just nendes tehastes – meil oli toona viis tootmisüksust: Kohuke Kosel, Tallinnas, Paides, Viljandis ja Põlvas. Kohukese kolisime aastatel 2009-2010 Viljandisse. 2009 algas majanduskriis ja piima hinnad langesid kolossaalselt.

Tootsime siis vaheladudesse valdavalt kogu Eesti ekspordi piima. Vaheladudest sai aga raha toodangu eest kätte alles 154 päeva pärast. Finantsturg oli olematu ja laovaru keegi ei finantseerinud, kuigi oli nõue Euroopa Liidu vastu. Sellest hetkest hakkasid piimatootjad oma toorainele ka eksporditurgu otsima. Tänaseks oleme olukorras, kus juba viimased kolm aastat veetakse kogu ekspordipiim värskena Eestist välja – see, mida Põlva tehas eelnevalt ümber töötles. Alates sellest ajast on ettevõte käive langenud.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077