5. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Globaalset vaseturgu ähvardab torm

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: globaalset vaseturgu ähvardab torm; nafta hind hakkas uuesti tõusma; keskpankurid lükkavad kullale hoogu juurde; Rio Tinto poolitas kasumi; nikli ja tsingi hinnatõus jätkub.

Globaalset vaseturgu ähvardab torm

Globaalset vaseturgu tabab torm, mis viib hinnad järgmise aasta jooksul ligi 20 protsenti madalamale, arvab investeerimispank Goldman Sachs, vahendab Bloomberg.

Investeerimispank prognoosib, et 12 kuu perspektiivis langeb vase hind 4000 dollarini tonnist, sest pakkumine suureneb, tootjate kulud on madalal ning nõudluse kasv aeglustub.

„Meie prognooside kohaselt jõuab vask ülepakkumise tormi keskmesse,“ teatasid Goldmani analüütikud. 4000 dollarine vase hind tähendaks, et praegustelt tasemetelt kukub hind 17 protsenti.

Vase hind ei ole teiste toorainetega võrreldes head minekut näidanud. Näiteks tsink ja nikkel on tublisti kallinenud, sest prognoositakse, et globaalne turg jõuab peagi defitsiiti. Vase puhul on pakkumine kasvanud ning trend peaks järgmiste kvartalite jooksul kiirenema, arvab Goldman.

Goldmani kolme kuu siht on 4500 dollarit ning kuue kuu siht 4200 dollarit. Vase hind kaupleb praegu 4844 dollari juures. Sellel aastal on hind tõusnud 3 protsenti, tsink on kallinenud aga 41 protsenti ning nikkel on lisanud 21 protsenti.

Keskpankurid lükkavad kullale hoogu juurde

Keskpankurid pakuvad kullainvestoritele häid uudiseid. Sellel nädalal oli Inglise Keskpanga juhi Mark Carney kord.

Nimelt teatas Carney, et keskpank otsustas intressimäärasid alandada esmakordselt 7 aasta jooksul. Lisaks sellele alustati ka uuesti rahatrükiga. See viis kulla hinna kolme nädala kõrgeima tasemeni. Intressikärbe peaks eeldatavasti leevendama Brexitist tulenevat mõju. Keskpank vähendas ka Suurbritannia majanduskasvu prognoosi.

Sellel aastal on kulla hind tõusnud 29 protsenti, sest Föderaalreserv on hoidunud intresside tõstmisest ning teised keskpangad on rahapoliitikat pigem lõdvendamas. Investorid ootavad ka USA juulikuu tööturu raportit, mis avalikustatakse reedel Eesti aja järgi kell 15.30. Kehvad numbrid annaks väärismetallidele hoogu juurde.

Kulla hind tõusis nädalaga 2,4 protsenti ning unts maksis neljapäeva õhtuks 1367 dollarit. Hõbe kallines 1,4 protsenti 20,36 dollarini untsist.

Ka pallaadium ja plaatina kallinesid – kumbki tõusis nädalaga 2,6 protsenti. Mõlema hinda veavad üles poole head ajad autotööstuses ning investorite nõudlus. Metalle kasutatakse peamiselt autode katalüsaatorites.

Tsingi hind tõusis sellel nädalal aga 3,1 protsenti 2273 dollarini tonnist. Nimelt prognoositakse, et turg jõuab sellel aastal defitsiiti, sest nõudlus paraneb ja pakkumise kasv on aeglane.

Nikli hind tõusis 0,4 protsenti 10 735 dollarini tonnist, mis on kaheksa kuu kõrgeim tase. Alumiinium kallines 2,1 protsenti ja tonn maksab 1642 dollarit.

Nafta hind hakkas uuesti tõusma

Nafta hind hakkas nädala keskel aga taastuma. Analüütikute sõnul loobusid paljud kauplejad hinnalangusele panustavatest positsioonidest, vahendab Bloomberg.

Neljapäeval kallines nafta hind ligi 3 protsenti. Veel nädala alguses kauples nafta nelja kuu madalaimal tasemel. Riskifondid võtsid juuli lõpus rekordiliselt langusele panustavaid positsioone – analüütikute sõnul võib sellisel turul toimuda ka järske hinnatõuse.

WTI toornafta kallines 2,3 protsenti ja Brent lisas 4,6 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 41,74 ja 44,07 dollarit.

Rio Tinto poolitas kasumi, aga ületas analüütikute ootusi

Globaalse kaevandusfirma Rio Tinto kasum langes esimesel poolaastal 47 protsenti ja jõudis 12 aasta madalaima tasemeni, vahendab Reuters.

Sellegi poolest ületas ettevõte analüütikute ootusi ning tugev bilanss lubas maksta ka kõrgemat dividendi.

Kaevandaja teatas, et tooraineturul on olukord järkuvalt raske, vaatamata sellele, et on toimumas teatud taastumine. Tasakaalu leidmine võtab aga kaua aega ning turgudel on jätkuvalt ülepakkumine.

Esimese poolaasta kasum ulatus 1,56 miljardi dollarini, mis ületas analüütikute pakutud 1,46 miljardit. Aasta aega tagasi oli kasum 2,92 miljardit dollarit. 

Alumiiniumiäri läks kaevandajal hästi. Küll aga jäid ootustele alla vase ja rauamaagi ärid.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077