Autor: Tööstusuudised.ee • 18. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatootja E-piim kasvatas kasumit

E-Piima meierei Põltsamaal.
Autor: Veiko Tõkman
Piimandusühistu E-piim käive langes möödunud aastal piimandussektoris jätkunud allakäigu ja madala hinna tõttu 22,5 protsenti 44,8 miljoni eurole, samas suudeti tõsta puhaskasumit 1,4 protsendi võrra 148 000 euroni.

Möödunud aasta jätkus 2014. aastal alguse saanud piimaturu olukorra allakäik, mida õigustatult hakati nimetama kriisiks, teatas ettevõte majandusaasta aruandes. E-piimale oli aasta samuti keeruline, kuna ligi 10 protsenti ühistu liikmetest on lõpetanud kriisi tõttu piimatootmise ja lahkunud ühistust, märkis ettevõte.

Samas tõi E-piima juhatus välja, et raskest turuseisust hoolimata astus mullu ühistusse ka uusi liikmeid ning varutud piima kogus oli mullu isegi suurem kui 2014. aastal. "Avalikkus ja sektor ise on hakanud mõistma ühistulise piimanduse olemust ja selle osakaalu tõusu vajalikkust piimandussektoris".

E-piim varus eelmisel aastal 88 800 tonni toorpiima. Varutud toorpiimast kuulus 97,5 protsenti eliit- või kõrgemasse sorti. Keskmine varumishind langes mullu aga 0,32 eurolt 0,23 eurole kilogrammi kohta. E-piim valmistas 2015. aastal 8532 tonni juustu, 7738 tonni piimapulbreid ja 2310 tonni võid.

Ettevõte investeeris möödunud aastal 4 miljonit eurot, millest 2,7 miljonit eurot moodustas hakkepuidu katlamaja ehitus. Põltsamaa meieris soetati juustuplokkide vaakumpakendaja, mis tagab juustu efektiivsema kasutuse lõpp-pakendamisel. Järva-Jaani meiereis asendati vana ja amortiseerunud või väikepakendamise masin renoveeritud masinaga.

Piimandusühistu töötajate arv langus mullu ligi 9 protsenti 248 inimesele, kelle palgakulu oli ligi 3 miljonit eurot. Piimandusühistu E-Piim tütarettevõtted on OÜ E-Farmer ja AS E-Piim Tootmine.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077