Autor: Tööstusuudised.ee • 8. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidutööstused: ootame riigilt koostööd, mitte vastandamist

Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Foto: Erakogu
Toidutööstused jagavad muret rahva tervise pärast, kuid ootavad riigilt koostööd, mitte pidevat vastandamist, ütles Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp täna Tasakaalustatud toitumise konverentsi avakõnes.

„Toitumise ja liikumise rohelise raamatu valmimisprotsessis on sotsiaalministeerium teinud kohalikest toidutööstustest peasüüdlase, kes vastutab Eesti rahva tervisenäitajate halvenemise ning ülekaalulise ja rasvumise eest,“ ütles Potisepp. „Seda on eriti nördima panev kuulda arvestades, et kohalikud toidutootjad on viimastel aastatel omaalgatuslikult oluliselt vähendanud toodetes sisalduva suhkru, rasva ja soola osakaalu.“

Potisepa sõnul oli üllatav, kuidas minister Jevgeni Ossinovski levitas möödunud nädalal terve saalitäie inimeste ees Tervise Arengu Instituudi konverentsil valeinfot nagu oleks toitumise ja liikumise rohelise raamatu töörühm teinud ettepaneku kehtestada maks suhkrutele ja teatud rasvhapetele. „Vastupidi – töörühm on kahel korral välja hääletanud toidumaksud kui ebaefektiivse meetme rahva tervisenäitajate parandamisel,“ rõhutas Potisepp. „Minu meelest ei ole nii, et poliitikutele on kõik lubatud. Ma loodan, et inimesed saavad aru poliitilisest populismist ja teevad omad järeldused,“ lisas Potisepp. „Samal ajal on toidutootjad teinud mitmeid ettepanekuid, kuidas ülekaalulisusele ja rasvumisele efektiivselt tegeleda, kuid paraku puudub igasugune teineteist arvestav dialoog riigi ja tootjate vahel.“

Potisepp rõhutas, et ülekaalulisus ja rasvumine pole Eestis tekkinud üleöö. „Ma väidan, et teavitustööga tasakaalustatud toitumisest ei ole riigi tasandil Eestis peaaegu tegeletud. Kuid seda ootame kodanikena ja ettevõtjatena riigilt kõige enam. Toitumisest ja toidust räägitakse justkui palju, kuid ometigi pole inimesed endiselt teadlikud, milline on normaalne söömine. On küüniline arvata, et käsud ja keelud aitavad seda olukorda kuidagi muuta,“ lisas Potisepp.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077