Autor: Tööstusuudised.ee • 15. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ida-Virumaal hakatakse tootma hiigeltuulikute labasid

Eleoni juht Oleg Sõnajalg.
Foto: Eiko Kink
Eesti tuulikutootja Eleon ja Sihtasutus Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus (SAIVTA) sõlmisid ühiste kavatsuste protokolli, mille eesmärk on käivitada tuulikulabade tootmisüksus Jõhvi Logistika ja Äripargis.

Eleoni juhi Oleg Sõnajala sõnul rajatakse esialgu tootmisvõimsused mahus, mis loob töökohad kuni 360 inimesele.

Jõhvi tööstuspargi esindaja, SAIVTA juhatuse liikme Teet Kuusmiku kinnitusel on kehtestatud vajalik detailplaneering ning välja ehitatud tehniline põhiinfrastruktuur. Kokku läheb tuulikulabade tootmise alla 4,2 hektarit maad.

„Kuna toodetavad labad on väga suured – ühe laba pikkus on üle 60 m ja laius pea 5 m – on labade tootmiseks täisvõimsusel vaja teatavaid tingimusi, millele Jõhvi Logistika ja Äripark hästi sobis. Lisaks tänu Sillamäe sadama lähedusele on toodangu eksportimine logistiliselt lihtne. Oleme planeeringu teinud selliselt, mis võimaldab vajadusel toota ka kõige suuremaid tuulikulabasid, mis praegu on maailmas kasutusel,“ lausus Sõnajalg. 

Sõnajala sõnul kulub ühe 65 meetri pikkuse laba tootmiseks 2000 inimtundi ning seega ühe tuuliku komplekti tootmiseks kolm korda sama palju. “Tehase võimekus on valmistada aasta jooksul ühe vahetusega 51 komplekti labasid, mis annab tööd 180-le inimesele, ning tulevikus kahes vahetuses töötades saame toodangu mahtu kahekordistada.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077