Autor: Birjo Must • 3. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütikud: nafta hind tõuseb aasta lõpuks 50%

Nafta hind peaks aasta teises poole tõusma.
Foto: Reuters/Scanpix
Kuigi nafta hind võttis sel nädalal uuesti suuna alla, siis lohutavad Bloombergi küsitletud analüütikud, et aasta lõpus ootab ees suurem hinnatõus.

Analüütikud prognoosivad, et nafta barreli hind tõuseb 2016. aasta lõpuks enam kui 15 dollari võrra. USA nafta WTI hind kerkib neljandas kvartalis 46 dollarile barrelist ja Põhjamere nafta Brent 48 dollarile barrelist, näitab Bloombergi läbi viidud küsitlus 17 analüütiku seas. Ka Goldman Sachs ennustab, et globaalne ülepakkumine, mis viis nafta hinna 12 aasta madalaimale tasemele, pöördub õige pea defitsiidiks, sest USA kildanafta toodang väheneb.

USA Energiainformatsiooni Administratsiooni (EIA) andmetel kukub USA naftatoodang neljandaks kvartaliks 620 000 barrelile päevas, mis teeks aasta algusega võrreldes languseks 7%. Samal ajal prognoosib Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA), et naftakartell OPECi väline tootmine langeb sel aastal 600 000 barrelile päevas. See võib luua tõesti pinnase nafta hinna tõusuks, kuna madal kütuse hind on kasvatanud ka globaalset nõudlust.

Citigroup on nimetanud nafta aasta kaubaks ning ka UBS ja Societe Generale prognoosivad hinnatõusu aasta teises pooles.

"USA nafta peaks löögi enda peale võtma ja seal näeme kärpeid, mis hakkavad üldist pakkumist vähendama," rääkis Phillip Futuresi investeerimisanalüütik Daniel Ang. "Lisaks sellele oodatakse aasta teises pooles nõudluse kasvu," märkis ta.

Nii WTI kui ka Brent sulgusid 20. jaanuaril madalaimal hinnatasemele alates 2003. aastast. WTI märtsikuised naftafutuurid lõpetasid eilse päeva 29,88 dollaril barrelist ning hind peaks tõusma 54%, et saavutada 46 dollari tase.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077