24. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina tootjad peatasid suure rauamaagi projekti Austraalias

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Goldman Sachs: tooraineturu hinnapõhi on lähedal; vase hind tõusis kuu kõrgeima tasemeni; tööstusmetallide hinnatõus turgutas kaevandajate aktsiaid; Hiina tootjad peatasid suure rauamaagi projekti.

Goldman Sachs: tooraineturu hinnapõhi on lähedal

Goldman Sachs teatas, et toorainete hinnalanguse lõpp on lähedal. Investeerimispank ennustab, et S&P GDCI Enhanced toorainete indeks kallineb järgmise 12 kuu jooksul 3 protsenti.

See on veidi parem prognoos kui eelmisel kuul, mil Goldman ennustas toorainetele järgmiseks aastaks 1 protsendilist langust.

Viimati tõusis toorainete hinnaindeks 2011. aastal. Alates sellest on indeks kaotanud poole oma väärtusest.

Vase hind tõusis viimase kuu kõrgeima tasemeni

Vase hind tõusis sellel nädalal viimase kuu kõrgeima tasemeni, sest Hiina tootjad vähendavad pakkumist tõenäoliselt oodatust rohkem.

Aasia suurimad sulatajad, kelle hulka kuuluvad Jiangzi Copper Co ja Tongling Nonferrous Metals Group, võivad vähendada tootmist rohkem kui 350 000 tonni võrra, selgub asjaga kursis olevate inimeste ütlustest, vahendab Bloomberg.

Probleemiks on kasumite vähenemine, vaatamata sellele, et nõudlus on stabiliseerumas. Novembris kasvas rafineeritud vase import Hiinasse kõrgeima tasemeni alates 2014. aasta jaanuarist, sest odavad hinnad turgutasid nõudlust. Ühtlasi on Hiina maailma suurim vasetarbija.

„Tootmise vähendamine ja kulude ülevaatamine ettevõtete poolt on turule veidi toetust pakkunud. Just sellest on viimasel ajal puudus olnud,“ ütles BGC Partnersis tööstusmetallidega tegelev Michael Turek.

Vase hind tõusis nädala lõikes 1,8 protsenti ja tonn maksab Londoni metallibörsil 4690 dollarit. Kuu aega tagasi saavutatud kuue aasta madalaimalt tasemelt on vask kallinenud 6 protsenti.

Tööstusmetallide hinnatõus turgutas kaevandajate aktsiaid

Kolmapäeval hakkasid tööstusmetallide hinnad tervikuna tõusma ja see aitas ka kaevandusfirmade aktsiatel kallineda.

Hinnatõusule aitas kaasa USA oodatust väiksem majanduskasvu korrigeerimine. Nimelt korrigeeris USA oma kolmanda kvartali majanduskasvu 2,1 protsendilt 2,0 protsendini. Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid, et majanduskasv korrigeeritakse 1,9 protsendi peale.

Lisaks võtab Hiina, kes on tööstusmetallide suurim tarbija, järgmisel aastal kasutusele täiendavad stimuleerimismeetmed, mis peaks turgutama ka nõudlust tööstusmetallide vastu.

Kolmapäeval oli suurimate tõusjate seas Glencore, mille aktsia kallines 7,2 protsenti. Anglo American lisas 6,4 protsenti ja BHP Billiton tõusis 6,1 protsenti. Freeport McMorani aktsia tõusis lausa 16,8 protsenti.

Alumiiniumi hind tõusis kolmapäeval 1525 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 27. novembrist. Nädala lõikes lisas metall 2 protsenti. LME tööstusmetallide indeks on sellel aastal langenud kokku 25 protsenti (halvim näitaja alates 2008. aastast). Näiteks nikkel on langenud aasta algusest 43 protsenti.

Tsingi hind tõusis kolmapäeval 1,8 protsenti ja Plii hind lisas 1,7 protsenti. Nädala lõikes kallines tsink 0,4 protsenti ja plii 5,5 protsenti. Kummagi tonnihind oli kolmapäeva õhtuks vastavalt 1525 ja 1720 dollarit.

Tina hind langes 0,4 protsenti ja tonn maksab 14 580 dollarit. Nikkel lisas 0,1 protsenti ja tonnihind on 8760 dollarit.

Hiina tootjad peatasid suure rauamaagi projekti

Hiina suuruselt teine terasetootja ja selle partnerid peatavad Austraalia rauamaagi projekti. Ei ole üllatus, et projekt peatati madalate hindade tõttu.

Üks partneritest teatas, et lõpetab West Bilbara kaevanduse, raudtee ja sadama projekti teostatavuse uuringud. Seda põhjendati kehva turuolukorra ja teadmatusega tuleviku nõudluse ja pakkumise osas.

Baosteel Group, Posco, American Metals & Coali ja Aurizoni ühisprojekti kuludeks prognoositi varasemalt 7,4 miljardit dollarit. Augustis teatas Aurizon, et kulusid vähendatakse 25 protsendi võrra.

„Praegune turuolukord ja tuleviku määramatus said otsuse tegemisel määravaks,“ teatas Aurizon, mille aktsia langes kolmapäeval ligi 12 protsenti.

Alates aprillist on Austraalias tühistatud neli suurt rauamaagi kaevandusprojekti – nende koguväärtus ulatub 17 miljardi dollarini.

Rauamaagi hind on aasta algusest kukkunud 43 protsenti. Nädala lõikes on hind mõneti taastunud – tonnihind kallines 2 protsenti 40,2 dollarini.

USA toornafta jõudis Põhjamere naftaga samale tasemele

USA toornafta (WTI) jõudis Põhjamere (Brenti) toornafta hinnaga sellel nädalal pariteeti. Viimati juhtus nii selle aasta jaanuaris, vahendab MarketWatch.

Nimelt aitas WTI toornafta hinnal tõusta USA ekspordikeelust loobumine. Brenti hinnatõusu hoidis omakorda tagasi tootmismahtude kasv Põhjameres, ütles Price Futures Groupi analüütik Phil Flynn. Nii jõudsidki hinnad samale tasemele.

Kolmapäeval aitas nafta hinnatõusule kaasa ka USA varude oodatust suurem vähenemine.

Brenti toornafta hind on nädalaga tõusnud 0,7 protsenti ja WTI on lisanud 7,4 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 37,69 ja 37,83 dollarit.

Flynn ütles, et pikaajaliselt mõjub ekspordikeelust loobumine WTI hinnale toetavalt. „Lühiperspektiivis on pariteedi tekitanud tõenäoliselt aga Põhjamere tootmise ja USA nõudluse kasv,“ ütles ta. Prognoositakse, et USA nõudlus kasvab veelgi enne jõule. Lisaks sellele läheb ka sealne ilm külmemaks, mis paneb rahvast rohkem energia peale kulutama.

 

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077