Autor: Harro Puusild • 3. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kaitsetööstusest kujuneb tarkade tehnoloogiate eestvedaja

Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhatuse esimees Kuldar Väärsi
Foto: Eiko Kink
Täna Tallinnas toimuv rahvusvaheline Eesti Kaitsetööstuse Liidu aastafoorum keskendub Euroopa kaitse- ja turvasektori väljavaadetele. Foorumil arutletakse ka tööstuse kaasamise võimalusi kaitseressursside planeerimisse.

Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhatuse esimehe Kuldar Väärsi sõnul on Eesti kaitsetööstus aastatega jõuliselt kasvanud ja järjest rohkem liikunud ka eksporditurgudele. “Eesti kaitsetööstus on muutunud eksporditurgudel üha edukamaks. Meil on nii edukaid müügitehinguid, uudseid tootearendusi kui ka huvitavaid koostööprojekte rahvusvaheliste suurtööstustega. Usun, et kaitsetööstuse jõuline areng selles suunas jätkub ka lähiaastatel ning sektor kujuneb üheks tarkade tehnoloogiate eestvedajaks Eestis,” sõnas Väärsi.

Väärsi sõnul mängib sõjatehnika kõrval järjest olulisemat rolli ka küber- ja andmeturve, kus Eestis on väga hea kompetents ja maailmatasemel tooted. “Küberkaitse on väga oluline valdkond, sest küberrünnakud võivad tänapäeval põhjustada ka füüsilist kahju. Eesti ettevõtetel on antud valdkonnas mõtteid, oskusi ja kogemusi oma ideede teostamiseks ning ka maailmas turustamiseks," tunnustas Väärsi.  

Eesti kaitsetööstuse ambitsioon on keskenduda tarkadele lahendustele, mis tähendavad ka kõrgemat lisandväärtust. “Tuleb jälgida nii Eestis kui Euroopas terviklikult rahvusvaheliste julgeolekuohtude muutumist ning kaitsetööstus peab leidma sobivad vahendid, et riigid saaksid tagada enda turvalisust ja kaitset,” lisas Väärsi. Eesti Kaitsetööstuse Liidu aastafoorumil esinevad sõnavõttudega Eesti kaitseminister Hannes Hanso, siseminister Hanno Pevkur, kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ning Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhatuse esimees Kuldar Väärsi. Lisaks esinevad kõrgetasemelisel konverentsil mitmete rahvusvaheliste kaitsetööstusettevõtete juhid. Päeva jooksul toimuvad paneeldiskussioonid Euroopa kaitse- ja turvasektori trendidest ning tööstuse kaasamisest kaitseressursside planeerimisse.

Täna annab Eesti Kaitsetööstuse Liit kolmandat korda välja ka kaitsetööstuse aasta ettevõtte tiitli. Möödunud aastatel on selle tunnustuse pälvinud Baltic Workboats AS ja Cybernetica AS. Kaitsetööstuse aasta ettevõtte konkursiga tunnustatakse Eestis ettevõtteid, mis tegelevad kaitse- ja julgeolekuotstarbelise teadus- ja arendustegevusega, tootmisega või teenuste osutamisega. Eesti Kaitsetööstuse Liitu kuulub sada liiget ja neis ettevõtetes töötab kokku umbes 10 000 inimest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077