Autor: Tanel Raig • 21. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidutööstusel head tulevikuväljavaated

Combimill Sakala juhatuse liikme Margus Kohava kinnitusel on Eesti puidutööstuse ekspordikasvu eeldused ka järgnevatel aastatel jätkuvalt head.

Kohava sõnul on puidutööstuse ekspordieeldused jätkuvalt head, kuna puidu kui taastuva ressursi aastane raiemaht (ca 10 miljonit m3 aastas) ei küüni veel pikaajalise jätkusuutliku raiemahu tasemeni (12-15 miljonit m3 aastas). „Seega on osa ressurssi kasutamata,“ leidis Kohava. Teise põhjusena nimetas Kohava ettevõtete panustamist suurema lisandväärtusega toodete tootmisele, mis suurendab nii tööhõivet kui lisab ekspordimahtu.

Kuna valdavalt ekspordile suunatud Eesti puidutööstuse sihtriigid on peamiselt Euroopa, siis võib ohtlikuks saada, kui Euroopa riikide majandustel ei lähe hästi.  Teise ohuna nimetas Kohava liiga kiiret keskmise palga kasvu. „Palgakasv peaks olema tasakaalus ettevõtete efektiivsuse kasvuga,“ kinnitas Kohava.

Puidutööstuse sektoris plaane tehes peab Kohava sõnul arvestama saematerjali turu arengutega Euroopas ja globaalselt. Täna oleme olukorras, kus tootmine kipub ületama nõudlust. Turgu mõjutab ka keeruline poliitiline olukord Põhja-Aafrika riikides, mis traditsiooniliselt on olnud Skandinaavia saetööstustele oluline sihtturg, selgitas Kohava.

Arvestama peab ka, et saematerjali hind on alates eelmise aasta suvest püsinud langustrendis. „Peamine põhjus ongi ülepakkumine ja olukorrale võiks leevendust pakkuda võimalik tootmismahtude kärpimine Skandinaavias, aga ka näiteks erakordselt vihmane sügis ja pehme talv, mis raskendab metsa ülestöötamist,“ lausus Kohava.

Sektorit mõjutavad ka riiklikul tasemel vastuvõetavad regulatsioonid ning riigi soov ja tahtmine (või selle puudumine) investeerida kommunikatsioonide ja taristu arengusse.

Combimillile planeerib Kohava järgmiseks aastaks 15-protsendilist kasvu. See saavutatakse eelkõige efektiivsuse kasvu arvelt. Selle saavutamiseks tuleb pidevalt tootmisprotsesse tõhustada. Samuti plaanime teha mõned investeeringud, mis parandavad toodete väljatulekut ja kvaliteeti, ning juurutame uusi tooteid, avaldas Kohava.

Sektoris peab Koava väga oluliseks töötajate koolitamist ja motiveerimist. Samuti investeerimist tooraine paremasse ärakasutamisse ja kvaliteedi parandamisse ning lubas ka Combimillis investeerida suurema lisandväärtusega toodete juurutamisesse.

Margus Kohava esineb 3. novembril toimuval konverentsil Tööstuse Äriplaan, kus räägib puidutööstuse väljavaadetest 2016. aastal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077