Autor: Rainer Saad • 23. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suurlihatööstuste Soome omanikud korralikus kasumis 

Eesti suurimate lihatööstuste Soome omanikfirmade HKScan ja Atria aktsiate hinnad on Helsingi börsil tänu mullustele headele kasuminumbritele tõusnud kolme kuuga üle poole võrra. Samas Eesti tütardel eelmine aasta nii hästi ei läinud.

Kuigi möödunud aasta oli nii HKScan ja Atria Eesti üksustele sealihakriisi tõttu raske, ja raskused jätkuvad ka tänavu, suutsid Põhjamaade juhtivad lihatööstused kogu kontserni tööd tulemuslikult juhtida ja kasuminumbreid pea sama käibe juures mitmekordselt kasvatada.

„HKScani aktsia on selle aasta algusest tõusnud 70 protsenti, kuna lihatootja teatas eelmise aasta kasumi mitmekordistumisest ja lisadividendist, kuid praegu HKScani aktsiat osta on juba suhteliselt hilja,“ kommenteeris Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Rainer Saad. HKScani eelmise aasta maksustamiseelne kasum (EBIT) suurenes võrreldes 2013. aastaga 11,7 miljonilt 55,5 miljoni euroni, mis on märkimisväärne tulemus. Saadi hinnangul reageerisid investorid hästi HKScan lisadividendile, mis oli 39 eurosenti ehk 4 korda kõrgem tavadividendist. „Kui investorid on dividendi kätte saanud, võib aktsia hind kiire languse teha,“ lisas ta.

Atria teatas eelmise aasta maksustamiseelse kasumi (EBIT) kahekordistumisest 19,7 miljonilt 40,6 miljoni euroni ning see on Saadi sõnul aidanud lihatootja aktsiahinnal sel aastal tõusta 50%. „Kuid sarnaselt HKScanile ei kiirustaks ma Atria aktsiat ostma, kuna usun, et see on juba kõikidele positiivsetele uudistele ära reageerinud,“ märkis Saad.

Samuti Helsingi börsil oleva joogitootja Olvi tulemused aktsiat rallima pannud ei ole. Eestis on Olvi tuntud tütarfirma A. Le Coqi nime all. Frima juhi Tarmo Noobi sõnul läks A. Le Coqil eelmisel aasta hästi, kuna käive kasvas võrreldes aastatagusega 1,5% ehk 82,5 miljonile eurole ning kasum 3,5%, 16,5 miljonile eurole. Pealegi maksis A. Le Coq Olvile Noobi sõnul dividendidena välja 10 miljonit eurot ja selle pealt 2,7 miljonit eurot tulumaksu Eesti riigile.

Olvi grupil tervikuna oli umbes sama käibe juures väike kasumilangus (43,2 mln eurolt 41 mln eurole), mida mõjutas Noobi sõnul kõige rohkem Valgevene rubla kursi kukkumine euro suhtes ja Venemaa ekspordi oluline vähenemine.

„Tänavu mõjutab A. Le Coqi kõige rohkem aasta algusest 15% kõrgem alkoholi aktsiismaks, mis kindlasti ei kasvata turgu. Ennustame selleks aastaks väikest langust,“ märkis joogitootja.

Lugege seda lugu pikemalt edasi aripaev.ee veebist

 

 

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077