Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 15. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti passib tupikus

Eesti seisab rahvusvahelise konkurentsivõime kõrgliiga piiril, aga peab lahendama palju probleeme, enne kui saab viimase sammuga eliitseltskonda astuda.

„Meie tootlikkus pole kasvanud soovitud tempos, meil on kvalifitseeritud tööjõu puudus, ekspordi puhul on takistuseks keskendumine eelkõige lähiturgudele – see kõik sunnib meid mõtlema, kuidas edasi,“ nentis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhatuse esimees Hanno Tomberg.

Äsja avaldatud rahvusvahelise konkurentsivõime uuringus asetus Eesti 29. kohale 144 riigi võrdluses, selgus EASi tellitud rahvusvahelise konkurentsivõime aastaraamatust. Tomberg tõdes, et seisame küll rahvusvahelise konkurentsivõime kõrgliiga piiril, aga oleme tõsiste väljakutsete ees, et samm edasi astuda.

Tomberg lisas, et peame tegelema oma kitsaskohtadega ja hakkama teistmoodi äri tegema. „EASi eesmärgid ja plaanid on nii seatud, et suudaksime tugevdada oma rahvusvahelist konkurentsivõimet. Tootlikkust saame kasvatada näiteks välisinvesteeringute soodustamisega. Samuti peame mõtlema kvalifitseeritud välistööjõu- ja ekspertide kaasamisele ja neile soodsa keskkonna loomisele,“ selgitas Tomberg.

Äri peab keerulisem olemaEASi arendusüksuse juhi Tanel Rebase sõnul viib meid edasi ekspordi osatähtsuse suurendamine ja äri keerukuse kasvatamine. „Samuti on oluline innovatsioonialase tegevuse soodustamine. EAS peab arvestama, et uuel Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil on meil vähem toetusraha ning seetõttu saame kaasa aidata eelkõige teaduse ja ettevõtluse kokku viimisel. Selleks on näiteks loodud tehnoloogia arenduskeskuste ja klastrite programm,“ lisas Rebane.

EAS on võtnud ambitsioonikama eesmärgi kui Eesti riik. Kui Eesti riik on seadnud eesmärgiks jõuda aastaks 2020 25. kohale rahvusvahelises konkurentsivõimes, siis EASi sihiks on 20. koht. Ambitsioonikus püüelda Läänemere riikidele lähemale ja neilt õppida, võiks EASi hinnangul olla Eesti lähiaastate prioriteediks.

Autor: aripaev. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077