Autor: Tanel Raig • 13. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome metallifirma laiendas Kehras tootmist

Soome metallitööstusettevõte Multimek ostis Kehrasse 7600-ruutmeetrise hoone ja laiendab seal tootmist.

Tehingut nõustanud 1Partner Kinnisvara soome klientide maakleri Juha Ajakaineni sõnul kolib ettevõte senise tootmise Kuusalust Kehrasse suuremale pinnale. “Eestis tegutsevatel Soome tööstustel läheb hästi, aga Soomes on praegu tuntav madalseis,” ütles Ajakainen.

Juha Ajakaineni sõnul elab Soome tööstus ekspordist ja sealsed ettevõtted ootavad väga riigilt otsuseid, mis aitaks neil konkurentsivõimet taastada. “Paradoksaalselt on Soomes tööjõukulud just nüüd, masu ajal väga kõrgeks tõusnud. Soomes on koondamine keeruline ja palga langetamine täiesti välistatud. Eesti suutis end raskel ajal edukalt restruktureerida, kuid Soome on ametiühingute ja seadustega nii seotud, et neil on taastumine raske ja toimub vindumine,” ütles Ajakainen.

“Kuna Soome on Eesti üks suuremaid kaubanduspartnereid, siis on sealsete ettevõtete raskused osadele Eesti firmadele probleem. Teisalt annab see Eesti riigile võimaluse turgu ja tööd siia tuua. Otsin praegugi kolmele päris suurele Soome tööstusettevõttele Eestisse tehasepinda,” ütles Ajakainen.

Multimeki tootmishoone ostmiseks finantseerimislahenduse leidnud CAWI Finance OÜ tegevdirektor Christian Rajalin ütles, et sama Kehra tootmishoonet on soovinud osta juba 3-4 ettevõtet, kuid neil on tekkinud probleemid finantseerimisega. „Multimekil aitasime finantseerimise leida meie,“ rääkis Rajalin.

Tema sõnul tekivad Soome ettevõtetel rahastamisega raskused, kui soovitava laenu tagatisvara asub teises riigis. Kui soomlased tahavad Eestis midagi osta ja pandivara asub Eestis, siis Soome pangad ei taha seda finantseerida, lausus Rajalin. „Käisime Multimekiga läbi, mis on tema kõik soovid ja vaatasime, kes selle jaoks finantsasutustest raha pakuvad,“ selgitas Rajalin. Finantsasutustelt saadi väga hea intressiga laen. Lisaks tootmishoone ostu rahastamisele pakuti Multimekile ka faktooringut ning finantseerimist seadmete ostmiseks.

Metallitööstusettevõte Multimek maksis Kehra tehasehoone eest summa suurusjärgus miljon eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077