Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 13. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksupoliitika sundis Liviko töötajaid koondama

Liviko lõpetas töölepingu 18 inimesega ja läheb üle osalisele tööajale, sest riiklik maksupoliitika ei lase keskenduda ekspordiprobleemidele, ütles ettevõtte juht Janek Kalvi.

Alkoholiaktsiisi hüppelise tõusu tõttu koondas AS Liviko eile 12 inimest ning lõpetas aasta lõpu seisuga töö- ja töövõtulepingu veel kuue inimesega – kokku kaotas töö 18 inimest. Samuti viib Liviko kogu tootmise terveks 2015. aasta esimeseks kvartaliks üle osalisele tööajale, vähendades tööaega tehases kolmandiku võrra.

„Valitsuse alkoholipoliitika on pöördunud otseselt Eesti tootjate konkurentsivõime kahjustamisele – sagedane, suur ja raskesti prognoositav alkoholiaktsiisi tõstmine on saanud töötajate koondamise ja osalisele tööajale ülemineku näol esimesed tõsisemad tagajärjed. Eesti rahvusliku alkoholitööstuse järjekindlad hävitamise katsed ei vähenda paraku absoluutalkoholi tarbimist, vaid jagavad lihtsalt turgu ümber kange alkoholi tootjatelt lahja alkoholi tootjatele ja kodumaiselt kapitalilt väliskapitalile,“ ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Liviko ei saa keskenduda ekspordiprobleemide lahendamisele, sest Eesti riik rakendab mõtlematult ellu maksumuudatusi, millel on negatiivne mõju majanduskeskkonnale, teatas ettevõte. Praegustes globaalmajanduslikes oludes ei ole ettevõtluskeskkonna järsku halvenemist koduturul võimalik kompenseerida kiire kasvuga eksporditurgudel.

„Kange alkoholi tootjaid ja alkoholi maaletoojaid ei kaasata aktsiiside tõstmisele eelnevale otsustusprotsessi juba ammu ning isegi väikesed, kuid ettevõtjatele olulised ettepanekud, mis aitaksid aktsiisitõusudega kaasnevat keerulist olukorda pisutki leevendada, on probleemi olemusse hetkekski süvenemata kõrvale heidetud,“ ütles Kalvi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077