12. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laoseisu aastakonverents lahendab tööjõunappust

Tänavune aastakonverents Laoseis 2015 aitab lahendada ladudes teravaimaks küsimuseks kujunenud personalinappust. Vaata laiendatud kava tutvustust!

Vahetult peale Eesti Vabariigi aastapäeva toimuva 11. ladustamise ja laotehnoloogiate aastakonverentsi Laoseis 2015 teemad käsitlevad hetkel aktuaalsemaid laoteemasid, millest teravaimaks on kujunenud personalinappus. Tööjõupuudus on suurim probleem tipphooaegadel, mil mahud hüppeliselt kasvavad. Personali juurdekasvule lootmiseks pole põhjust, kuna järgneva viie aasta jooksul lahkub Eesti tööturult 44 000 töötajat. Samas jätkub palkade kiirem kasv tootlikkusest. Lahendusi on kolm: protsesside täideviimise delegeerimine teenuse sisseostu teel (outsourcing), protsesside automatiseerimine ja personalirent. Tänavusel Laoseisu konverentsil tulevad koos plusside ja miinustega lähema vaatluse alla kõik kolm lahendust.

Lisaks analüüsitakse konverentsil alternatiivenergeetika otstarbekust ladude elektrienergiavajaduste rahuldamiseks isetootmise teel. Suurte seina- ja katusepindadega laod on päikesepaneelide paigaldamiseks väga sobilikud. Meie oludes on ka horisontaalsete ning mööda seinu tõusvate vertikaalsete tuulte püüdmine ladude katuseservadel arvestatavaks energiatootmise võimaluseks. Mis on tasuvam ja kui tasuv täpselt, saab teada alternatiive põhjalikult kaalunud ettevõtete  praktilistest kogemustest.

Tänu Eesti majanduse fundamentaalnäitajate rahuldavale olukorrale ning eratarbimise veetavale majanduskasvule on olukord laopindade turul põnev. Ülevaadet olukorrast ja kas investoritel on julgust võtta ette uute laopindade arendusi, kuuleb värskest laopindade turuülevaatest.

11. ladustamise ja laotehnoloogiate aastakonverents Laoseis 2015 toimub 25. veebruaril Sokos Hotel Viru Konverentsikeskuses.

09:00 Registreerumine ja hommikukohv

09:30 10 põhjust kvaliteetse renditööjõu kasutamiseks laos - Finesta Baltic tegevjuht Heikki Mäki

Personalidefitsiit on kujunenud Eesti arengu üheks peamiseks piduriks. Kui valdavalt räägitakse strukturaalsest kvalifitseeritud tööjõupuudusest, mis peab paika ka logistika ja ladustamise puhul, siis ladudes on tipphooaegadel regulaarselt puudus ka lihtsamate, ent hädavajalike ja ajakriitiliste tööde tegijatest. Seda eelkõige hooajalistel tipukoormuste perioodidel. Aga ka näiteks inventuuride läbiviimisel, mis ei too ettevõttele midagi sisse, küll aga nõuavad kogu personalilt intensiivset lisapanustamist väljaspool nominaaltööaega. Tegemist on vältimatute tegevustega, kuid kas kõiki neid tegevusi peavad ilmtingimata just oma töötajad teostama? Üha sagedamini ning aina rohkem Eesti ettevõtteid on hakanud vaatama renditööjõu kui kasuliku ning sageli ka ainuvõimaliku alternatiivi suunas. Tänavuse LAOSEIS'u avaesineja on ühe mainekaima Eestis tegutseva välismaalasest ettevõtja, Finesta Baltic tegevjuht Heikki Mäki, kes toob 10 põhjendust selgitamaks, milliseid kasusid saab ettevõte oma laos renditöötajate kasutamisest. Mäki selgitab ka, millised on erinevad personalirendi mudelid ja millised neist on siinsetes ladudes enimlevinud?

10:15 Hooajalise kõrgendatud personalivajaduse rahuldamine - DHL Estonia personalijuht Anneli Tõnissoo ja GoWorkaBit kaasasutaja ja tegevjuht Kristjan Vanaselja

Ettekanne jätkab personalirendi teemat, natukene spetsiifilisemas GoWorkaBit, ehk "mine-tööta-natuke" võtmes, keskendudes lühiajaliste lisapersonalivajaduste kiirele rahuldamisele uudse ja unikaalse teenuse abiga. Tõenäoliselt on kõik viimase aasta jooksul GoWorkaBit'ist midagi kuulnud. Siiski ei tea enamik Eesti ettevõtjaist ja juhtidest veel, millega, kellega ja kuidas suudab GoWorkaBit näiteks nende laos aeg-ajalt esile kerkivad personalinappuse piirangud ülikiirelt ületada? Seda, kuidas on GoWorkaBit'i abiga võimalik lähtuda personalivajaduste paindlikul planeerimisel klassikalistest taktiaja kalkulatsioonidest, tutvustab GoWorkaBit'i kaasasutaja ja tegevjuht Kristjan Vanaselja. Kristjani esitlust täiendab enda praktiktilistele koostöökogemustele tuginedes GoWorkaBit'i ühe esimese logistikakliendi DHL Estonia personalijuht Anneli Tõnissoo.

11:00 Kohvipaus

11:30 Automaatlao tehnoloogia praktikas - ERPLY laotarkvara peakonsultant Martti Paju

ERPLY, kes on tänseks ilmselt USAs tuntum kui sünnimaal Eestis, on oma pilvepõhiste ärilahenduste pakkumist täiendanud automaatlao teenusega. Kasutaja jaoks väljendub see kokkuhoius laopinna vähenemise ja varude taseme alanemise arvelt. Samuti varem varude juhtimisele kulunud tööaja vabanemises. Automaatlao tarnekindlus on sealjuures ligi 100%-line, mis tundub ilmselt asja ise kuulmata-nägemata paljude jaoks utoopiana. Pole liialdus prognoosida, et sellisel teenusel on kõrge turupotentsiaal olukorras, kus tööjõudu napib ja selle maksumus kerkib kiiremini kui tootlikkus. Seega on loogiliseks arengustsenaariumiks kõigi standardsete tegevuste automatiseerimine. Laos on valdavalt tegemist standardsete protsessidega, mis tähendab, et automaatika mõistliku maksumuse korral saab seal hakkama ilma inimeseta. Uudset tähendust on omandamas aastakümnete tagune lööklause "Las masinad töötavad, sest nad on ju rauast!".

12:15 Efektiivsuse ja tootlikkuse kasvu toovad kaasaegsed laotehnilised lahendused- Laomaailma tegevjuht Fred Märtsoo

Fred Märtsoo tutvustab esitluses uuenduslikke, seni vaid kõige innovaatilisemate ettevõtete poolt kasutatavaid, laotehnilisi võimalusi, mis aitavad isegi mõnesid senikehtinud tasuvusarvutusi üle kavaldada. Kiire areng ja progress ei piirdu sealjuures sugugi mitte ainult kõrgtehnoloogia valdkonnaga. Ka raud on aastakümnete jooksul palju targemaks saanud.

13:00 Lõuna

14:00 10 põhjust renditaarale üleminekuks - BEPCO juhatuse liige Margus Ärm

Aasta Logistikateo auhinna pälvinud BEPCO standardiseeritud taararingluselahenduse väärtuseid tasub tundma õppida eelkõige toidukaupu käitlevatel ettevõtetel tootjaist jaekauplusteni. Samas sobib see kõikidesse logistikasüsteemidesse, kus erimõõduliste saadetiste väljastamine saab toimuda ringlevas taaras. Kõikidele BEPCO plastkastidele on tootmise käigus paigaldatud kaks identset EPC GRAI standardile vastavat teise põlvkonna ultrahelisagedusel töötavat RFID andurit, mis garanteerib pretsedenditult täpse, kiire ja mugava automatiseeritud arvestuse pidamise. Infosüsteem on hõlpsasti integreeritav kõikide ERP-de ja WMS-idega. Käesoleval ajal on Baltikumis ringluses 350 000 BEPCO standardkasti, tänu millele on olemasolevad kliendid hoidnud kokku ligi miljon eurot aastas!

14:45 Lao juhtimine mobiiltelefoniga - KMA juhatuse liige Andrus Männisalu

KMA, kelle tunnuslauseks on “100% tarkvara ladudele”, tehnilised lahendused on oma töökindlust aastate jooksul tõestanud kõikides laotöö alalõikudes. KMA arendustega on tagatud hulgimüügi, jaemüügi ja e-kaubanduse selge ja mugav haldus. Omavahel on liidetud matemaatiline täpsus, lihtsus ja mugavus lõppkasutaja jaoks. Kõik uued arendused on kättesaadavad kõikidele kasutajatele. Varude ja lao juhtimise südameks on lao- ja müügiettevõtte majandustarkvara Ladu20, millega on integreeritavad internetipood, müügitarkvara TelliKMA ja laotöö tarkvara Laomees. Ladu20 armatuurlaualt saab iga kasutaja jälgida just teda huvitavaid näitajaid. Suuremates firmades on soovitatav tööruumidesse üles panna eraldi suured ekraanid-telekad kus oleks pidevalt armatuurlaua funktsionaalsus nähtaval ja millest möödudes näeksid kõik töötajad  koheselt neile vajalikku infot. Nii on kogu info kogu kollektiivile reaalajas teada. Laos ja väljaspool firma ruume töötavate inimeste rakendused toimivad nende mobiilseadmeid. Ettekandes kuuleb, kuidas kõik need omavahel seotud lahendused tänapäevases pilve ja mobiilside põhises keskkonnas ühtse tervikuna täpselt toimivad.

15:30 Kohvipaus

15:50 Elektrienergia isetootmise kogemused laos - Logistika Plussi juhatuse esimees Toomas Orutar

Keskkonnahoidlik tegevus on üks Logistika Plussi peamisi huvisid ja pikaajalise äritegevuse vältimatu eeltingimus. Lao ekspluatatsioonikulude alandamise soov ja keskkonnahoidlik mõtteviis ajendasid ettevõtet mõtlema alternatiivsetele energiavarustuse ja -säästmise lahendustele, millega kompenseerida tõusvaid hindu ja ööpäevaringset energiatarbimist. Kuna Logistika Pluss töötab 24/7 reziimis, on elektrienergia ettevõtte üheks suurimaks kuluartikliks. LAOSEIS’ul tutvustab ettevõtte peadirektor Toomas Orutar, milliseks kujunes Logistika Plussi uue lao energeetikalahendus, kuidas selleni jõuti ning kui suureks on kujunenud majanduslik efekt.

16:35 Laopindade turuülevaade ja arenguperspektiivid - Pindi Kinnisvara ärivaldkonna teenusejuht Mihkel Pärtel

Pindi Kinnisvara ärivaldkonna teenusejuht Mihkel Pärtel esitleb värskelt valminud laopindade turuülevaadet. Tänu Eesti majanduse fundamentaalnäitajate rahuldavale olukorrale ning eratarbimise veetavale majanduskasvule on olukord laopindade turul põnev. Kas olukord soosib investorite julgust võtta ette uute laopindade arendusi? Esitluses kuuleb:  Millised olid Eesti ja lähiümbruse tööstuskinnisvara ja eelkõige ladude turu arengud 2014.a. jooksul?Mis turgu enim mõjutas ja mõjutab?Milline on laopindade nõudluse pakkumise suhe hetkel?Milline on Eesti laopindade turu ülevaade piirkondade kaupa? Millised on lähi ja pikema tuleviku prognoosid? Millised on huvitavamad ladude arendusprojektid, kus on midagi varasemast erinevat tehtud?

17:30 Konverentsi lõpp

Sihtgrupp: Laojuhid, logistikajuhid, personalijuhid, arendusjuhid, logistikaettevõtete juhatuse liikmed.

Osalustasud:nelja ja enama osaleja korras ettevõttest on hind osaleja kohta 250 eurot;

kahe või kolme osaleja korral ettevõttest on hind osaleja kohta 300 eurot;Ühe osaleja korral on osalustasu 350 eurot.

Kõikidele hindadele lisandub käibemaks 20%. osaleja kohta.

Registreerumisel enne 12. veebruar 2015 kehtib ühekordne hinnasoodustus 25 eurot

Osalustasu sisaldab: osalemist konverentsil, elektroonseid konverentsimaterjale, kohvipause ja lõunat, võimalust oma ettevõtte turundusmaterjalide jagamiseks täiendava tasuta.

Registreeruda konverentsile saab SIIT.

Osalejad:

Ahti Sõõrde, Logistika Pluss

Aleksander Doroškevitš, Elektroskandia BalticsAnneli Tõnissoo, DHL EstoniaEha Junolainen, Altia EestiErich Jeerik, Itella LogisticsEve Kangur, Abakhan Fabrics EestiFred Märtsoo, LaomaailmGünter Urgand, KalevHannes Oks, Elektroskandia BalticsHarri Rästas, CF&S EstoniaHeidi Kallas, PromensHeigo Paglant, HAVI LogisticsHeikki Mäki, Finesta BalticHelen Jaagu, KMAIllimar Paul, SENSEIIndrek Eirand, Smarten LogisticsIndrek Mahla, Värska VesiIndrek Salumaa, ABBIvari Haltunen, HAVI LogisticsIvo Kuus, Moodne ValgustusJana Elken, ÄripäevJanek Kalberg, Trialto LogistikaJane-Liis Riibe, Otto Bock EstoniaJanno Sau, Eesti PostJarno Sild, Riigiressursside KeskusJuri Ovtšinnikov, Logistika PlussKei Karlson, GoWorkaBitKertu Karner, ÄripäevKristel Loigo, VIA 3LLauri Looga, Columbus EestiLea Ventsel, Magnum LogisticsLiine Kalmus, AJ TootedMadis Limberg, Logistika PlussMadis Rõžov, Logistika PlussMargus Aaslaid, BEPCOMargus Niglas, VunderMargus Ärm, BEPCOMarko Jurkatamm, Tallink Duty FreeMarten Ermo, Logistika PlussMartin Kivimäe, ÄripäevMartti Paju, ERPLYMati Mägi, ESTEVE TerminalMeelike Paalberg, Itella LogisticsMihkel Pärtel, Pindi KinnisvaraNil Ismailova, SilsteveRanno Põldme, HR Buildmat                               Raul Lillestik, Logistika PlussRene Hüvonen, MERCANTILE GROUPSven Vooglaid, Eesti Tarbijateühistute KeskühistuTaavi Randoja, ON24Tanel Põder, Baltic AgroTanel Raig, ÄripäevTarmo Tuisk, LaomaailmToivo Külaviir, Riigiressursside KeskusToomas Orutar, Logistika PlussToomas Vaik, Interconnect Product AssemblyTõnis Olev, KalevUrmas Kütt, DSV TransportUrmas Uudemets, KalevUrmet Männistu, ON24Veiko Norit, Finesta Baltic

Konverentsi korraldab:

Äripäev

Toetaja:

Laovarustus OÜ

 

 

 

AJ Tooted

 

 

 

 

VGP Estonia

Autor: Toostusuudised. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077