Autor: Tanel Raig • 11. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Horizon avas uued investeeringud

Kehras asuv Horizon Tselluloosi ja Paberi AS avas 11 miljonit eurot maksnud uue lubjapõletusahju ning laastuliini, mille abil suurendab tootmise efektiivsust ning vähendab keskkonnamõjusid.

Lubjapõletusahju projekti maksumusest sai ettevõte 3,81 miljonit eurot SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu Ühtekuuluvusfondist. Lubajapõletusahju ja laastuliini aitas finantseerida SEB Pank.

Lupja kasutatakse igapäevaselt tselluloosi tehnoloogilises tootmisprotsessis. Uus lubjapõletusahi võimaldab ettevõttel taaskasutada üle 90 protsendi tootmises kasutatavast lubjast. Lisaks puhtama keskkonna saavutamisele vähendab tehtud investeering lubja kui loodusliku ressursi vajadust.

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS-i juhatuse esimees Bashyam Krishnani sõnul tarnis lubjapõletusahju tehnoloogia FLSmidth Group. Kogu tööprotsess on täielikult automatiseeritud ning seda juhitakse DCSi (Distributed Control System) kaudu.

Laastuliin on hangitud tehnoloogiaettevõttelt Andritz Group ning uue tootmisüksuse koguinvesteering ulatub ligi nelja miljoni euroni.

Tselluloosi tootmisel sõltub tselluloosikiu kvaliteet otseselt puidulaastu kvaliteedist. Uue liini puhul on tegu puidutöötlemise modernseima tehnoloogiaga, liin koosneb palkide laadimisseadmetest, puidukoorijast, hakkurist ning hakkesõelast.

Krishnani sõnul parandab uus tehnoloogia puidulaastu kvaliteeti, mis omakorda võimaldab täielikult rakendada ettevõtte eelnevate investeeringute, tselluloosi keeduliini ja pesutsehhi täit potentsiaali. „Selle tulemusena paraneb veelgi toodetava paberi kvaliteet,“ selgitas Krishnan.

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS on Eesti ainus jõupaberi tootja. Alates 1995. aastast mil paberivabriku omandas Tolaram Group, on ettevõte investeerinud ligi 100 miljonit eurot tootmise ajakohastamisse ja paberivabriku infrastruktuuri. Ettevõtte eelmine suurinvesteering oli 2012. aastal avatud tselluloosi keeduliin.

Horizoni juhatuse esimees Bashyam Krishnan, president Toomas Hendrik Ilves, Tolarami Eesti juht Sonny Aswani ja Anija vallavanem Arvi Karotam teel laastuliini avamisele.
Foto: Tiit Mõtus
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077